49 155 е точният брой на маратонците, които стартираха в неделя на маратона в Париж, съобщиха организаторите на голямото събитие. Победата в класическата дистанция от 42.195 км завоюва Абра Милау от Етиопия с време 2 часа, 7 минути и 5 секунди. Така беше нарушена доминацията на кениеца Пол Лонянгата, който се беше устремил към успеха в Париж за трета поредна година. Този път обаче Лонянгата завърши трети с 2:07:29 ч. Втори завърши сънародника на Милау - Асефа Менгисту (2:07:25 ч.).

При жените победата отново е за Етиопия - Гелете Бурка, която финишира с време 2:22:47 ч.

И тази година участниците от България не бяха много, но за сметка на това се представиха успешно, записвайки лични рекорди на маратон. При дамите впечатляващо се представи Зорница Христова от "ASICS Frontrunner Bulgaria".

"Нов личен маратонски рекорд - 3:13:32 ч. Не знам откъде да започна, толкова много искам да ви разкажа за изминалия уикенд, имам чувството, че ще се взривя от емоции, ей така както си вървя. Да бягаш из улиците на Париж с близо 60 000 съмишленици няма аналог. Споделям ви част от моята емоция в няколко снимки, защото блясъкът в очите не може да се опише", написа във "Фейсбук" щастливата Христова, която е с богат опит в маратоните. 

Много доволна е и Дафинка Тодорова - 3:26:12 ч. Мартина Джулиева пък финишира с време 3:38:38 ч. 

Работещата в Париж българка Калина Маринова също беше сред стартиралите, записвайки дебют в маратоните.

При мъжете Чавдар Димитров успя да завърши за 3:11:59 ч. 

Някои от представителите на "Тичане Му Е Майката" също се представиха успешно. Дебютантът в класическата маратонска дистанция Георги Димитров, известен в бегаческите среди като Клечо, успя да финишира за 3 часа и 16 минути.  

"Много съм доволен от резултата, който постигнах. Това беше първи маратон за мен и смятам, че се представих на ниво. Следващият път ще бъда още по-бърз", коментира сливналията.

Калоян Лобутов (3:18:04 ч.), Mладен Диков (3:19:51 ч.) и Стоян Ганчев, известен повече като Сто Фара - 3:29:29 ч. също изразиха задоволство от представянето си в Париж, където записаха лични рекорди на маратон. 

Клечо и Стоян Ганчев специално благодариха на треньора на "Жулистан" Димитър Димитров. "Херо има основна заслуга за успеха ни. Спазвахме стриктно плана му за подготовка, ще продължим да го слушаме", коментираха Георги Димитров и Стоян Ганчев. 

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ