От 26 до 28 януари Банско ще бъде домакин на най-престижния форум в зимните спортове, на който страната ни домакинства – Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини и сноубордкроса. БНТ1 и БНТ HD ще излъчат всички стартове на българските сноубордисти. България ще бъде представена в паралелните дисциплини от носителя на Световната купа за 2016 г. в паралелните дисциплини и на малкия трофей в паралелния гигантски слалом за 2017 г. Радослав Янков и водещата ни състезателка Теодора Пенчева. Останалите ни участници на паралелния гигантски слалом са Михаил Кръшняк, Станислав Вангелов и Димитър Ганичев.

В скоростния сноубордкрос стартира другата българска звезда на зимните спортове – Александра Жекова - пета на Олимпиадата в Сочи и четвърта от последното Световно първенство. При мъжете в същата дисциплина на старт ще застане Валентин Миладинов.

В петък (26 януари) и неделя (28 януари) Радослав Янков ще участва в двата старта в паралелния гигантски слалом, а съботният ден (27 януари) на Бъндеришка поляна е за атрактивният спийдбордъркрос с участието на Александра Жекова. Състезанията са последни в календара на Световната купа в паралелните дисциплини преди Олимпийските игри в Пьончанг (Република Корея).

Преди по-малко от седмица на състезанията в словенския курорт Рогла Радо Янков стигна до първото си почетно място за сезона, заемайки втората позиция. Почитателите на Янков, който навършва 28-години в деня на първия старт, се надяват той да повтори постижението си от миналата година, когато достигна до най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Зрителите на БНТ 1 и БНТ HD ще видят сензацията от Чехия Естер Ледецка, която е носителка на Големия кристален глобус в последните два сезона, а през настоящия убедително води в генералното класиране. Експертите оценяват Ледецка като феномен в белите спортове - на Олимпийските игри в Пьончанг тя ще се състезава освен в паралелния гигантски слалом в сноуборда и в скоростните дисциплини в алпийските ски.

Сред звездите в сноубордкроса са неостаряващата Линдзи Джакобелис (САЩ), новата звезда на Италия - Микела Мойоли, както и Нели Моен Локо (Франция). При мъжете в Банско ще стартират олимпийския шампион от Сочи 2014 и действащ световен от Сиера Невада 2017 Пиер Волтие (Франция), както и първенецът на планетата от Ламолина 2011 и Стонхен 2013 Алекс Пулин (Австралия).

При мъжете освен Радо Янков сред фаворитите са австрийските величия Бенямин Карл и Андреас Промегер, както и най-добрия през сезона до този момент - Невин Галмарини от Швейцария.