Седем състезатели по вдигане на тежести започнаха подготовка за световното първенство, което ще се проведе от 16-и до 27-ми октомври в полския град Вроцлав. Лагерът на националите трябваше да започне на 15-и май, но стартира едва вчера. Причина за това е липсата на финансиране, тъй като федерацията подписа доста късно договора си с Министерството на младежта и спорта. Подготовката за световния шампионат не е финансиране на 100 процента, тъй като договора с Министерството е до 15-и септември.

Националният тим по вдигане на тежести получи наградата си за номер 1 на месец април след второто място в отборното класиране на европейското първенство в Албания. Наставникът на националите Иван Иванов пък беше награден за най-добър треньор на април.

"Трябваше да започнем подготовка на 15-и май, но стартирахме едва вчера. Не сме подсигурени 100 процента за световното първенство. Много трудно можем да наваксаме този месец и половина. Ще тренираме в София", каза Иванов.

На европейското първенство в Тирана българските състезатели спечелиха три сребърни и едно бронзово отличие. Иван Марков завоюва сребърен медал в категория до 85 килограма, сребърните отличия взеха още Асен Мурадов (до 56 кг) и Милка Манева (до 63 кг), а бронзово - Мая Иванова (до 53 кг). Освен тези четирима състезатели подготовка с тима започнаха Демир Демирев (77 кг), Пламен Боевски (85) и Ивайло Филев (62 кг). Демирев, който даде положителна допинг проба след олимпиадата в Пекин 2008, се завръща в националния отбор. Другото ново име е племенникът на Гълъбин Боевски - Пламен Боевски. Той също беше уличен в използването на забранени вещества, но санкцията му бе намалена на две години и състезателните му права бяха възстановени. Милка Манева ще участва на Универсиадата в Казан. Нейн треньор там ще бъде Величко Чолаков. Националите ще участват и на европейското първенство за юноши и кадети в Талин (Естония) от 23-и до 28-ми септември.