България е на път да остане без поредните си талантливи спортисит. Правещите фурор в бадминтона сестри Габриела и Стефани Стоеви подписват с клуб от Индонезия и офейкват от родината. Причината е добре позната - липса на финансови средства у нас.

Считаните за супер таланти Габи и Сиси преди дни станаха европейски шампионки на двойки за девойки до 19 години на първенството в Анкара, а Стефани взе златото и на сингъл. Според новите разпоредби за олимпийска подготовка на МФВС обаче държавата ще финансира участията им само на един международен турнир, както и на Европейско и Световно. За да стигнат до тези шампионати обаче им трябват поне 10 силни турнира.

Богаташите от Индонезия им подават ръка и благодарение на тях кариерата им ще продължи във възходяща линия.

"Индонезийците поемат подготовката им. Двете ще се докоснат до силната азиатска школа и ще имат сериозни спаринги. Тук нямаме нужните условия, а и не ни се отпускат достатъчно средства", коментира националният треньор Ясен Борисов, който заедно със сестрите Стоеви, треньорът им Гюнтер Хубер и президентът на родната федерация по бадминтон Пюзант Касабян дадоха пресконференция днес.

На брифинга беше разкрито, че бадминтонът е притиснат от бремето на разходите за зала "София", единствената зала за бадминтон у нас. Месечният наем е 9000 лева, сметката набъбва с още 8 холяди за електроенергия. Годишно това прави 200 000 лева, но МФВС отпуска средства само за половината от наемите, което означава, че пари има до юни.

"За нас най-важно е да спасим зала "София", каза угрижен д-р Касабян.

Президентът на федерация определи постигнатото на Европейското в Анкара като "най-крупният успех за българския бадминтон" в неговата 50-годишна история.

"Не очаквахме този успех. Благодарни сме на треньорското ръководство и на федерацията, че ни помогнаха във всяко едно отношение", коментира Габриела.

По-малката с година Стефани пък сподели, че титлата, която спечели през 2011 г. в по-долната възрастова група (до 17 г.), й е била по-лесна - "Тогава бях фаворит и колкото да тежеше това, играех по-уверено."

Сестрите ще наблегнат повече на участия по турнирите при жените, като днес отпътуваха за Хелзинки.

Въпреки крехката си възраст, в момента Стоеви са двойка №1 за България при жените и са на 40-о място в световната ранглиста. На сингъл пък Стефани е 72-ра.