Българският олимпийски комитет (БОК) да администрира олимпийската подготовка - върху това предложение се обединиха на работна среща федерациите.

Цено Ценов, член на БОК и президент на Европейската федерация по борба, призова бизнесът да бъде стимулиран да инвестира в спорта. "Ами статутът на треньорите? Такъв няма. - каза още Ценов. - Трябва да направим така, че да задействаме тази система. И тя да функционира независимо от волята на този или онзи министър."

Ценов акцентира и върху роящите се клубове. В момента в страната те са 4000. "Все едно пускаш вълци в кошара - каза Георги Янакиев, шеф на СБА. - Някои от тях не само че не работят, но когато дойдат избори, дори могат да свалят работещо ръководство на федерация."

Асен Марков, отговарящ за високото спортно майсторство към министерството, бе сред гостите. Той заяви, че спортът е тръгнал надолу след 1990 г. Сред причините са и девоенизирането на спортистите.

"Държавата смята да ограничи финансирането на федерациите до 10-12, а когато треньорите и кадрите ни отидат на улицата после как ще правим спорт?" - попита Крум Рашков, генсек на централата по конен спорт.

Симеон Ценев, представител на федерацията по дуждо, обяви, че откакто спортното министерство е взело от военното базата на "4-ти километър", наемите са скочили 4 пъти. Във ветроходството пък се оплакаха, че от 4 бази нито една не се ползва по предназначение, а всички са дадени на бизнесмени.

"Ако се приеме БОК да отговаря за олимпийската подготовка, ще трябва да се направят някои законодателни промени - каза Стефка Костадинова, председателят на комитета. - Системата ни беше сбъркана след 1990-а. И първо трябва нея да оправим, а после да говорим за медали..."

Предстои работна група до обобщи предложенията, които да бъдат придвижени поетапно.