ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Българското сумо пожъна големи успехи на европейското първенство в Кротошин (Полша). Националите ни, водени от треньорите Христо Христов и Николай Николов, обраха медалите на форума. 

Петима наши се окичиха със злато - Иван Пановски (категория до 70 кг), Атанас Колев (до 77 кг), Пенчо Дочев (до 85 кг), Добромир Дерменджиев (до 92 кг) и Иван Благоев (до 100 кг). Представители ни грабнаха още два сребърни медала и едно бронзово отличие.

Любопитното е, че един от европейските шампиони по сумо е... футболист. Атанас Колев носи екипа на Урвич (Пасарел), който се състезава в "А" областната група на София. Футболистът-сумист разказа пред БЛИЦ за големия успех.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Mного съм радостен след постигнатото. Досега българското сумо не е имало толкова голям успех, спечелихме общо 8 медала, от които 5 златни. Домакините от Полша плануваха да оберат титлите, но доста им объркахме сметките и останаха разочаровани", разказа Атанас Колев.

"По пътя към златото победих грък и двама азери. Не беше никак лесно и съм много щастлив, че успях да покоря европейския връх. Това е сбъдната мечта за мен", коментира европейският шампион.  

"Основно съм борец, но играя и футбол. В сумото съм от 3 години. Това беше второто ми участие на европейско първенство. Миналата година станах трети в категорията си на форума в Казан (Русия). Неприятното обаче е, че почти никой в България не се интересува от този спорт - сумото. Не ни обръщат внимание. Дори спортният министър не ни поздравява за успехите. Вече две години президентът на федерацията по сумо Борис Навчев уведомява спортния министър за постиженията ни, но няма дори и плакет за нас", недоумява Колев. 

"За медала от Европейското в Казан цяла година си чаках премията. Сега сигурно пак ще е същото, ще видим колко ще чакам за премия след златото в Полша", каза още здравенякът. 

"Тренирам сумо и борба в НСА. А на футболното поле с екипа на Урвич играя ляв бек. Включвам се и в атака, тъй като съм бърз и имам въздух. Преди това играх в Железница, както и за Мизия (Кнежа) във "В" група", разказа още Наско Колев.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ