Първият български двукратен олимпийски шампион - Боян Радев, получи най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) на стилна церемония във Вевей (Швейцария). "Златната огърлица" се връчва на държавни глави и на президентите на най-големите спортни организации на планетата. Изключение е направено само за емблемите на световната борба - Александър Карелин, Александър Медвед и сега Боян Радев.

На церемонията в замъка на ФИЛА в Швейцария присъстваха най-великите фигури на родната борба, които са слезли от тепиха - борец №1 на ХХ век в света в свободния стил и шеф на федерацията ни Валентин Йорданов, проф. Петър Киров, Александър Томов и Георги Мърков. Президентът на ФИЛА - швейцарецът Рафаел Мартинети, връчи отличието пред очите на над 50 гости - шефове на федерации и представители на МОК. От българска страна бяха Цено Ценов, президент на Европейската асоциация по борба (СЕЛА), ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров, шефът на спортния тотализатор Иван Иванов, генсекът на БОК Белчо Горанов, посланикът ни в Швейцария Атанас Павлов и президентският съветник по спорта Анатоли Пазийски.

България имаше честта първа от 204-те страни членки на ФИЛА да представи в централата изложба от отличия и произведения на изкуството, свързани с историята на най-успешния наш спорт. Над 180 експоната ще са изложени до края на годината в музейната зала на централата, за която Боян Радев дари своя кът с уникални произведения на наши майстори. Ансамбъл "Българе" изнесе двучасова програма в замъка на ФИЛА, разположен на Женевското езеро.

Днес от 17,45 ч БНТ ще излъчи филм за откриването във Вевей, като автор е Свобода Маданска./БЛИЦ