Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Международната федерация по борба Ненад Лалович. Двамата обсъдиха развитието на бойните спортове в България. През последните години страната ни зае място сред водещите световни сили в световната борба, като на последното европейско първенство българските състезателки отстъпиха единствено на състава на Украйна.

От четири години насам държавата отделя допълнителни финансови средства за развитие на женската борба. Като стимул за най-успешния спорт България всяка година организира световно или европейско първенство по борба за различни възрастови групи.

Ненад Лалович ще бъде специален гост на Световното първенство по борба за кадети, което ще се проведе в зала “Арена Армеец” от 29 юли до 4 август. За организацията на шампионата Министерството на младежта и спорта е отпуснало средства в размер на 350 хил. лв. Догодина България ще бъде домакин на последната олимпийска квалификация за Токио 2020.

По време на срещата беше обсъдена и кандидатурата на България за домакинство на Световно първенство по борба за мъже и жени през 2023 г., което има статут и на олимпийска квалификация за игрите в Париж 2024.

На срещата в Министерския съвет присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК и президент на юридическата и етична комисия на Международната федерация по борба Белчо Горанов и президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов.