Повече от 100 деца от Еко училище "Слънчев лъч" и Спортно училище "Васил Левски" ще подкрепят Краси Георгиев още на старта на Гребната база в петък в 10 часа. Както вече е известно, ултрамаратонецът се изправя пред поредно предизвикателство - 55-часово бягане в Пловдив, което е с благотворителна цел - в помощ на децата с онкохематологични заболявания. 

"55 часа" стартира на 28 септември в 10 часа сутринта от Гребната база, ще премине покрай река Марица, за да намери своя дом за повече от две денонощия в Цар-Симеоновата градина в центъра на града, където да се превърне в „Празник на мотивацията“ - част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

След една обиколка на Гребната баса с учениците, той ще се отправи към Цар-Симеоновата градина по една от новите велоалеи, с които Пловдив има защо да се гордее. Всеки, който желае, може да го подкрепи и да се присъедини към него по пътя му към центъра на града, без значение дали ще го направи с бягане, каране на колело, скейтборд или кънки.  

Красивата Мелани, което е сертифициран инструктор по Зумба, също подкрепя Краси в начинанието му. Тя ще проведе открит урок - в събота от 14 до 17 часа. 

"Не пропускайте тази възможност да усетите как мотивацията ви помага да осъществите всичките си цели", сподели Мелани.

Краси Георгиев днес се срещна с ученици от две пловдивски училища. В СУ "Цар Симеон Велики" се събраха над 50 деца от 3 класа, които с отворена уста слушаха за приключенията и предизвикателствата, през които е преминал Краси на интересни места по целия свят. В продължение на един учебен час, чрез разказите и снимките, малчуганите направиха своеобразна обиколка из едни от най-екзотичните и екстремни места, между които пустинята Сахара, джунглите на Камбоджа, Долината на смъртта в САЩ и Арктика.

След това атлетът се отправи към Еко училище „Слънчев лъч“, където нетърпеливо го чакаше… цялото училище –  ученици от първи до седми клас. Тъй като Краси освен ултрабегач е и ултраготвач, заедно с децата сготвиха вкусни и полезни неща за хапване, а след това се отдадоха на спорт и игри на поляната пред училището. 

По време на опита за 55-часово бягане, Краси Георгиев ще трябва да се бори с много фактори, които ще влияят както на физиката, така и на психиката му. Той и екипът му имат очаквания за потенциални проблеми, но никой не е в състояние да предвиди какво точно ще се случи за повече от две денонощия. Спиранията ще бъдат ограничени до минимум - само когато е абсолютно необходимо и ще траят не повече от няколко минути, за да не се губи ритъма и мотивацията. Въпреки сериозната подготовка, подобно физическо натоварване неминуемо води до крайно изтощение и точно там започва психологическата борба. 

"Надявам се да не халюцинирам", коментира Георгиев преди старта на "55 часа".

Какво би могло да се случи с тялото:

Проблеми с опорно-двигателния апарат – съвсем разбираемо, няма как едно маратонско бягане да премине без възпаления на стави и мускули. Възпаленията могат да преминат през различни фази  и съответно трябва да бъдат третирани по различен начин.

Дехидратация - поддържането на водно-солевия баланс, нивата на натрий и работата на бъбреците е от изключително важност, защото както всички знаем, организмът може да издържи без вода пъти по-малко време, отколкото без храна. При атлети, подложени на подобни натоварвания, е дори още по-важно, защото водата и солите регулират обема на кръвта и подпомага работата на мускулите.
 
Стомашно-чревни проблеми – качеството и балансираното количество храна трябва както да дадат енергия на тялото, така и да бъдат добре понесени от храносмилателната система. При предното 36-часово предизвикателство, Краси е имал сериозен проблем със стомаха, което този път екипът се надява да бъде избегнато с присъствието на готвач на терен.

Сърцето – съвсем естествено, кръвното налягане и пулсът също са параметри, които трябва да бъдат следени за нарушения. 

Липса на сън – Краси е от атлетите, които не искат да спят по време на изпитание, затова в „55 часа“ спиранията за сън ще са сведени до минимум и като брой и като времетраене. Важно е да спи по толкова, че да не влиза в дълбоката фаза на съня, от която после активирането за бягане е изключително трудно. Всичко това означава буквално, че за 55 часа, той ще има няколко минути сън.

Мозъкът обаче е този орган, който кара тялото да продължава и по-сериозните предизвикателства са тези пред ума и психиката. За това време Краси може да изпита три пъти неща, които други биха изпитали веднъж в маратон. Може да се мине през много състояния. Едно от интересните е т.нар. „рънърс хай“ – макар и рядко срещано при бегачите, това е момент, в който се отнасяш до такава степен, че цялото тяло буквално включва на автопилот. Ако  се стигне до това, атлетът трябва да се следи и балансира от екипа и пейсърите, които в този момент бягат заедно с него. В случая на Краси, той ще бъде подкрепен от пейсъри от Маратон Пловдив, които ще се грижат за мотивацията, темпото и ще внимават за всякакви външни фактори, които могат да окажат влияние и да доведат до неочакван проблем. Друга особеност са паразитните мисли, които при продължително изтощение се засилват и могат да доведат атлета до състояние, в което психическия и оттам - физически крах да станат факт. Тук помагат трикове като самозалъгване и визуализации, които да отведат мислите в друга посока. 

Краси Георгиев е бегачът-ултрамаратонец, който непрестанно изненадва с на пръв поглед непостижимите цели, които си поставя. Краси Георгиев е впечатлявал с постиженията си на едни от най-трудните ултрамаратони в света, сред които определяният за най-тежък в света - Бедуотър 135 в Долината на смъртта в САЩ. Наред с предизвикателствата, Краси подкрепя и значими каузи. С последното си събитие “36 часа” той събра пари за 26 деца, преборили онкологични заболявания, които заминаха за “Игри за победители” в Москва, където спечелиха 27 медала.