Серафим Бързаков се завърна с победи на тепиха на държавния шампионат по свободна борба и бе бурно аплодиран от публиката в Пловдив. Двукратният световен и 4-кратен европейски шампион, който се състезава в по-горната категория до 74 кг, стигна полуфиналите след три победи.

35-годишният ни играещ треньор на "Левски" започна с туш срещу Бистрев (Тракия, Пд), после надви и съотборника си Милен Благоев с 2:0 части и младия Мирослав Киров (НСА Академик) с 2:1 части.

На полуфиналите по-късно днес Бързаков ще се изправи срещу Иван Деливерски, а при нов успех за златото вероятно ще спори с бронзовия олимпийски медалист Кирил Терзиев.

За Бързаков това е първо състезание след Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Преди време асът ни изрази желания отново да се върне на големия тепих, а мечтата му е да се бори на Олимпиада. Освен, че е играещ треньор в "Левски", в последните два месеца той се подготвя под ръководството на Иван Цочев - бивш треньор на националния отбор, който после продължи треньорска работа във Франция.

"След шампионата на Бързаков му предстоят още два международни турнира - в Румъния и Полша. В тях ще се бори в неговата си категория до 66 кг", заяви президентът на федерацията Валентин Йорданов, който изгледа срещите в Града под тепетата.

"Предстоят му и спаринги с титуляря в категорията Леонид Базан, който сега не се бори заради травма. И след това ще решим дали Бързаков има сили за голямо първенство", добави Йорданов. /БЛИЦ