Маратонската верига на България стартира на 31 март тази пролет с нови трасета и бонуси за резултати. За четвърта поредна година три от големите маратонски състезания се обединяват под мотото „Бягането като начин на живот“ със следните дати: 31 март - Маратон Стара Загора, 12 май - Маратон Варна и 13 октомври - Wizz Air София Маратон 2019.

Новото тази година са променените трасета, като корекциите са с цел да се предоставят на участниците по-добри условия за състезания. Софийският маратон ще бъде по изцяло променен маршрут, който ще стартира от пл. "Александър Батенберг" пред Националната художествена галерия, ще преминава през много от емблематичните и символични за града места. Миналата есен Wizz Air София Маратон влезе в семейството на Асоциацията на международните маратони и шосейни бягания.

Промени по трасето ще има и в маратон Стара Загора. Те обаче се предизвикани от важните ремонти, които текат в централната част на града.

Маратон Варна ще бъде по утвърденото трасе, което през миналата пролет претърпя леки корекции в частта му в Морската градина за да направи състезанието по-комфортно за участници и зрители. Тази година Варна е с титлата „Европейски град на спорта“, което ще направи събитието още по-колоритно и специално. Във връзка с инициативата още от сега организаторите планират много съпътстващи активности, които да превърнат маратона в истински празник за жителите и гостите на града.

20-хилядният джакпот вече се обвързва с добри резултати, отпада изискваният минимум точки

Организаторите отново осигуряват суператрактивен награден фонд за българската верига от маратони „Бягането като начин на живот“. Наред с големите премии за призьорите, впечатляващ е и допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система.

Сега обаче регламентът е леко променен и обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати. За всеки старт отново се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме равенство джакпотът съответно се дели. Отпада досегашният минимум от 20 т. за спечелване на бонуса, но точки се получават само за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените. Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.

Точкова система за джакпота:
1. място – 10 точки 
2. място – 8 т. 
3. място – 6 т. 
4. място – 5 т.
5. място - 4 т.
6. място – 3 т.
7. място – 2 т.
8. място – 1 т.

Наред с това, непроменени остават големите премии за призьорите, които вече трета поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони. Победителите например – и при мъжете, и при жените във всеки един от трите маратона ще получат по 8000 лв., което е доста атрактивен награден фонд.

През 2019-а много по-активно в кампанията се включват общините, организатори на предстоящите прояви са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“, както и местни спортни клубове.

За всички маратони записванията вече са отворени чрез онлайн заявки. Сроковете и начини за регистрация, както и условията за участие ще намерите в сайта на съответния маратон. И в трите интернет страници има специални линкове, които дават възможност за записване на доброволци. Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Веригата от маратони. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специален медал за участие като спомен от събитието.