Шахматна измама за източване на пари, минаваща през България бе разкрита от сръбските медии. Бившият изпълнителен директор на Европейската шахматна федерация Владимир Шакотич е източил 2 милиона евро от Министерството на младежта и спорта на България, чрез схема, в която са участвали и хора от Българската шахматна федерация, съобщава сръбското издание "Курир".

Той е издавал на българската шахматна федерация фалшиви фактури за несъществуващи турнири в периода 2010-2014 г., които са били изплащани от нашето министерство, а в момента Шакотич  разследван от Интерпол поради съмнения, че с хора от българската федерация е нанесъл щети на България за 2 милиона евро.

Средствата са отивали в специално създадена сметка за тази измама, в Словения, но тя е била на фирма-фантом, която е била регистрирана като офшорна в щата Делауеър, САЩ, с която Шакотич е бил пряко свързан. Както е известно, Европейската шахматна федерация от десетилетия има само една банкова сметка в Швейцария, позовава се на своя източник сръбското издание.

"Начинът на измама е бил много прост - Българската федерация подава искане от Министерството на спорта за финансова помощ за организиране на официална програма, на която Шакотич е директор. В същото време обаче част от състезанията са били напълно измислени, докато други са били в календара, но разходите са били надути, понякога дори 5 пъти повече. Досега експертите в българското Министерство на финансите са доказали щети за 457 хиляди евро, които са били изплатени от Спортното министерство на федерацията през 2014 година", казва източник пред изданието.

Води се разследване и от Българската дирекция за борба с организираната престъпност, проверка се извършва и от Министерството на финансите в София, където инспекторите са доказали, че само през 2014 година има злоупотреби за 457 хиляди евро.

Самият Шакотич признава, че българските инспектори на два пъти са контролирали работата и разходите на федерацията, но няма обвинения по този случай. Той определя себе си като жертва , защото е бил много близък с бившия председател на Европейската федерация Силвио Данаилов. Тези дни Спортното министерство на България е подписало договор с Българска шахматна федерация за връщането на 147 хиляди евро, които според експертите не са били изразходвани по предназначение, но окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от Върховния съд.