Чичото на Оскар Писторуис го защити. “В момента той е в траур. Той е шок и аз не очаквам скоро да се съвземе. Оскар обаче ще оцелее. Ще му бъде много трудно, но ще се справи", заяви Арнолд Писториус в тв интервю.Той разказа, че след убийството Писториус пет дни не е ял нищо и постоянно е чел Библията. "Светът ще види друг Оскар. Никой не може да остане същият след такава трагедия в живота си. Но той ще се върне и ще бъде още по-величествен на пистата", добави чичото.

Прокуратурата в южноафриканската столица Претория официално повдигна обвинение на Писториус за предумишлено убийство на приятелката си в нощта на Свети Валентин. 26-годишният лекоатлет с два ампутирани крака, който участва на Олимпиадата и на Параолимпиадата в Лондон през миналата година, в момента е в ареста. Утре трети ден ще продължат заседанията на съда относно мярката му за неотклонение.

В показанията си Писториус твърди, че е убил Стеенкамп по грешка, мислейки я за крадец. Днес по време на изслушванията детектив Хилтън Бота съобщи, че в дома му е открит тестостерон. След това обаче говорителят на прокуратурата заяви, че има грешка в показанията на Бота. Според Медупе Симасику е твърде рано да се обявява субстанцията преди да са направени лабораторни тестове. Адвокатът от защитата заяви, че намерената субстанция не е стероид или забранено вещество, а билково лекарство.