Международният олимпийски комитет сложи край на продължила 110 години несправедливост и най-сетне обяви американеца Джим Торп за едноличен шампион на петобой и десетобой от олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г.

Решението напълно преразглежда случая, който в продължение на повече от един век вълнува феновете на леката атлетика. Торп с лекота печели златните медали в двете дисциплини. След това обаче МОК го лишава от титлите, след като става ясно, че е получавал заплащане като играч по бейзбол в долните лиги на САЩ през 1909 и 1910 г.

В резултат на това и МОК отнема медалите му от Стокхолм, въпреки че решението е взето в разрез на правилника на организацията, тъй като в рамките на 30 дни след края на олимпийските игри никой не подава контестация относно статута на спортиста.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

В посочения период Джим Торп е получавал по 2 долара на мач и 35 долара на седмица. По този начин е нарушил статута си на аматьор, който впоследствие му е отнет от Аматьорския атлетически съюз на САЩ.

Американецът, който е с индиански произход, не е единственият олимпийски спортист от онова време, който е получавал пари като професионалист. Той обаче единствен не е използвал фалшиво име.

Торп умира през 1953 г. без да успее да си върне притежанието на медалите. Почти 30 години след смъртта му – през 1983 г., МОК признава, че по нередовен начин отличията са му били отнети. Въпреки това американецът е обявен като поделил първото място в десетобоя с Хуго Виесландер (Швеция) и в петобой с Фердинадд Бие (Норвегия).

Сегашното решение на МОК най-сетно прави от Джим Торп едноличен победител в двете състезания. Това пък донесе огромна гордост на индианската общност на САЩ, за което бившият спортист е един от най-големите герои.

Торп има успешна професионална кариера в спорта, като играе американски футбол и бейзбол. През 1950 г. „The Associated Press“ го определя за най-великия спортист за първите 50 години на ХХ век, а през 1999 г. го поставя на трето място на най-великите за столетието след бейзболиста Бейб Рут и баскетболиста Майкъл Джордан.