Щафетата на олимпийския огън в японския град Осака беше отменена заради повишаване на броя на заразените с COVID-19. На 7 април в третия по големина град на страната са регистрирани 878 нови случая на коронавирус. Олимпийският огън трябваше да мине през Осака на 13 и 14 април.

„Има решение, че излизането по улиците на града е позволено само в екстрени ситуации. Поради тази причина отменяме преминаването на щафетата с олимпийския огън през Осака“, заяви губернаторът на едноименната префектура Хирофуми Йошимура.

Щафетата на олимпийския огън стартира на 25 март в префектура Фукушима. Церемонията ще продължи 121 дни и ще премине през всички 859 града и 47 префектури на Япония. Очаква се в нея да участват около 10 000 човека.

Както е известно, олимпийските игри в Токио ще се проведат в периода 23 юли – 8 август. Най-големият спортен форум трябваше да се състои през миналата година, но беше отложен с една година заради пандемията от коронавирус. Заради продължаващото разпространение на COVID-19 Олимпиадата ще бъде без чуждестранни зрители.