Българският щангист Стоян Енев ще се върне с два бронзови медала от европейското първенство в Израел. Вчера той завоюва отличието в кат. до 62 кг от континенталния шампионат, но се оказа, че му е присъден бронз и от първенството в Албания през 2013 г.
 
Наскоро стана ясно, че световната федерация по вдигане на тежести анулира резултатите на 9 състезатели на Азербайджан през миналата година. Така от класирането от първенството в Албания отпаднаха Валентин Христов, който спечели златен медал, и четвъртият в дисциплината Зулфугар Сюлейманов.
 
С тяхното отстраняване българите Стоян Енев (пети) и Ферди Назиф (седми) се придвижиха с едно място напред. Сега обаче се оказва, че с наказание е и Игор Бур от Молдова, който беше преди Енев в класирането. Така българинът взима бронз.
 
Бур е наказан до живот заради две положителни допинг проби. Той е хващан през 2004 и 2008 г., като тогава носи името Игор Лазар. След това щангистът си сменя името в опит да измами световната федерация. Номерът на молдовеца временно мина, но все пак той беше разкрит.