Дебютантът Амос Кипруто (Кения) спечели маратона на Лондон при мъжете, докато Ялемзерф Йехуалав стана първа при жените.

Кипруто, който е бронзов медалист от Световното първенство в Доха (Катар) през 2019-а година, финишира първи с време 2 часа, 4 минути и 39 секунди. 30-годишният кениец победи Леул Гебресиласе от Етиопия, останал на 2-а позиция, както и Башир Абди от Белгия.

Кипруто вдигна темпото и се откъсна от основната група във финалните 5 километра. Времето на Гебресиласе е 02:05:12, а това на белгиеца Башир Абди – 2:05.19.
 23-годишната етиопка Йехуалав показа невероятен характер, след като успя да се възстанови от падане в голяма група атлетки, стана и продължи да бяга, за да завърши като победител след мощен спринт в последните 6 мили. Тя спечели с време 2:17.25 часа, което е третото най-добро в Лондонския маратон при дамите. Защитаващата титлата от миналата година Джийсилин Джепкосгей от Кения остана на 2-о място. Третото място е за Алему Мегерту от Етиопия, а на четвърта позиция е още една кенийка – Джудит Джептун Корир.

Организаторите решиха през 2022-а година състезанието да се проведе през октомври за трета и последна година, след като беше преместено за есента при започването на пандемията от КОВИД-19.

Победата на Йехуалав идва само шест месеца след като тя дебютира на тази дистанция, а също така се превърна и в най-младата шампионка в английската столица.

От догодина състезанието ще заеме обичайното си място в лекоатлетическия календар през април.

При състезанието с инвалидни колички на първо чясто са Марсел Хуг и Катерине Дебрюнер, които поставиха и нови рекорди на трасето. На Хуг постижението е 1:24.38, а на Дебрюнер, която печели състезание за първи път, е 1:38.24.