Кирил Николов е най-успешният български състезател по спортно ориентиране, многократен държавен и балкански шампион, европейски сребърен медалист и носител на безброй първи места от най-големите клубни състезания по ориентиране в света. Дизела е легенда в планинското бягане, известен с изкачването на петте най-високи планински върхове в България за по-малко от 24 часа и първото пробягване на планинския маршрут Ком-Емине за по-малко от пет денонощия.

Но Кирил Николов-Дизела е много повече от професионален атлет. Вдъхновител за всички, които не вярват в думата “невъзможно”. Мотиватор за хората, които мечтаят да надскочат не само средата си, но и самите себе си. Водач в пътуването, което никога не свършва. Това е неговата история. Поне засега...

Издателство „Вакон“ представя книгата „Предпоследната крачка“ - историята на Дизела от Богдан Русев. Авторът пресъздава живота на шампиона от началото на кариерата му до днес. 37-годишният Кирил разказва голяма част от невероятните си приключения и драматични моменти, съпътствали стартовете му в най-различни точки на планетата.

"В състезателната си кариера съм пробягал над 100 хиляди километра. Изкачил съм безброй много вертикални километри. Посетил съм десетки различни страни, стотици, градове, планини, гори, върхове, долини, паркове. Участвал съм в над хиляда състезания. Половината от тези хиляда състезания съм спечелил. Но може би само двайсетина от победите имат сантиментална стойност за мен. Другата половина, тези 500 загуби са ме научили на много повече от победите. Именно загубите са ме накарали да полагам още повече усилия в тренировките. Да бъда по-изискващ и критичен към самия себе си. Да бъда непримирим. Научиха ме, че трудът винаги се възнаграждава, но само ако имаш търпението да дочакаш своя момент. Благодарение на загубите разбрах колко по-удовлетворяващо е да си победител. Всеки се проваля от време на време. Въпросът е да не ти става навик", написа Кирил Николов в социалната мрежа, презентирайки биографичната си книга.

"През всички тези години съм имал щастието винаги да имам около себе си хора, които да ми помагат да преследвам целите си. Да постигам все по-добри резултати. Да си поставям все по-високи цели. Хора, които да ме мотивират и да ме учат да не се отказвам. Хора, които да ми показват другата страна на медала. Хора, които са ми помагали чисто финансово. И когато се обърна назад, някак си се оказва, че всички те са били до мен не, когато най-много съм имал нужда от тях, а когато е трябвало. Всичко, разказано в тази книга, щеше да е невъзможно без всички вас - и за това съм ви безкрайно благодарен. Радостен съм, че един почти 5-годишен проект е на прага да се осъществи. В края на юни очаквайте книгата "Предпоследната крачка" от Богдан Русев", добави Дизела, който се подготвя усилено за старта на Витоша 100. Тазгодишното издание на 100-километровата Обиколка беше пренасрочено за 26 юли заради пандемията с COVID-19, а Кирил е фаворит за победата. 

Биографичната книга на Дизела вече може да бъде предварително поръчана от издателство "Вакон" - ТУК!