България има сериозна подкрепа от най-високо ниво в МОК за кандидатстване за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри през 2024 г. Това стана ясно, след като министърът на младежта и спорта Красен Кралев и председателят на БОК Стефка Костадинова се срещнаха с президента на МОК Томас Бах в Буенос Айрес.

Новината обяви лично министър Кралев на профила си във „Фейсбук“. Той уточни, че вече е имало заседание с техническия екип на Международния олимпийски комитет, който ще ни консултира при изготвянето на кандидатурата. Очаква се оперативните разходи по провеждането на Младежка олимпиада да са в рамките на 30-40 милиона евро.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПУБЛИКАЦИЯТА НА КРАСЕН КРАЛЕВ
Българската делегация в Буенос Айрес имаше едночасова среща с техническия екип на МОК, който ще ни консултира при подготвянето на кандидатурата на България за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024. На срещата освен мен присъстваха президентът на БОК Стефка Костадинова, вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и директорът на дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество" към ММС Виктория Славкова. След срещата двамата със Стефка Костадинова бяхме приети от президента на МОК Томас Бах, с когото също имахме възможност да продължим разговорите, започнати в София. По-късно делегацията ни проведе и работна среща с ръководството на ФИС (Международната Федерация по Ски), на която присъстваха и членове на организационния комитет на Зимните младежки олимпийски игри през 2020, които ще се проведат в Лозана, Швейцария.

На следващия ден проведох дълга среща и с генералния директор на МОК Кристоф Де Кепер и вицепрезидента на МОК проф. Угюр Ерденер. От проведените до момента срещи и разговори в Буенос Айрес станаха ясни две неща: Бюджетът за оперативните разходи за провеждането на игрите възлиза между 30 и 40 милиона евро. Българската кандидатура се радва на сериозна подкрепа от най-високо ниво в МОК. Мисля, че мисията е възможна и има смисъл да продължаваме да работим за подготовка на една успешна кандидатура на България за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024.