Допинг скандал е на път да избухне само девет дни преди началото на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг (9-25 февруари). Този път не става дума за многобройни положителни случаи на спортисти с положителни проби. Просто хиляди тестове, направени по време на Олимпиадата, може да се окажат безполезни.

В излъченото снощи по телевизия ARD предаване „Секретният случай на допинг: Олимпийската конспирация“ беше доказано, че новите бутилки за тестовете, които предстои да бъдат използвани в Южна Корея въобще не са защитени от манипулиране на пробите.

Според репортажа т.нар. бутилки „БЕРЕГ-КИТ“, произведени от швейцарската компания „Берлингер“, може да бъдат частично отваряни след запечатването на допинг пробите. Това означава, че тестовете на спортистите може да бъдат подменяни при транспортирането им до лабораторията и от тази манипулация няма да има оставени следи. Така спортист с положителна проба може да се озове с чиста, както и обратното.

От Световната антидопингова агенция признаха за проблема: „УАДА знае за тази ситуация. Със сигурност това повдига много въпроси и съмнения. Ние получихме сигнал за проблема на 19 януари от лабораторията в Кьолн.“

„Вероятно голяма част от пробите са наред и са отрицателни. Знаейки обаче, че тестовете може да бъдат манипулирани, ще бъде наивно да вярваме, че никой няма да се възползва от това. Така всеки положителен резултат може да бъде успешно оспорван, тъй като новата система не отговаря на основното си изискване – да бъде сигурна“, коментира адвокатът по антидопингови случаи Михаел Леенер.

Новите бутилки за допинг пробите се използват от септември 2017 година и по презумпция трябваше да направят системата много по-сигурна след скандала с манипулираните тестове на руските спортисти.