„Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета. Случаят е много странен и загадъчен. Няма реално и логично обяснение. Ще проведем необходимото разследване. Призовавам всички компетентни органи да се включат. От моя страна ще има пълно съдействие. Аз съм човекът, който има най-голямо желание истината да излезе наяве и виновният или виновните да бъдат наказани”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” Георги Аврамчев, председател на УС на Българската федерация по плувни спортове относно допинг скандала с трима наши национали.   

По думите му е възможно, но е малко вероятно, друг състезател или някой от персонала умишлено да сложи нещо в чашите на националите ни.

„Всички състезатели знаят какви медикаменти взимат. Те се приготвят от доктор. Работим с конкретния лекар от 3 години и му вярвам. Когато се взимат проби, се дава протокол, като всеки собственоръчно описва какво пие. Някои от тях са приемали по 36 хапчета, но не от различни видове.

Просто, ако трябва да се вземе 8 милиграма, а едното хапче е 1 милиграм, то се взимат 8”, поясни Аврамчев. И допълни, че пробите са изпратени за изследване във Виена. „Ако един път не се явиш на допинг, получаваш жълт картон.

Ако това се случи втори път – получаваш автоматично наказание, без да са те изследвали. Никога не сме давали забранени вещества, за да се притесняваме, че нещо може да се случи”, заключи Георги Аврамчев.