Европейските шампиони Александър Костадинов (59 кг) и Христо Маринов (85 кг) ще пропуснат първенството на континента в Рига от 8 март, обяви старши треньорът на класическата борба Армен Назарян от лагера в Ереван. Двамата се готвят директно за олимпийските квалификации, започващи от 15 април.

„Целта е да ги опазим от контузии за най-важните състезания”, допълни наставникът.

Той уточни, че Даниел Александров, носител на пояса „Никола Петров” за 2015 г., ще се бори в неговата неолимпийска категория до 80 кг, а ще свали килограмите на 75 за квалификациите.

 „Много силен лагер правим, готвим се по програма на арменците и тренираме триразово. Имаме много класни партньори, призьори от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Арменците са силни на партер и в момента това овладяват момчетата, ние пък сме силни в стойка. Ще видим на европейското доколко ще се справим със защитата”, разкри Назарян.

Старши треньорът планира Елис Гури (98 кг), който единствен до момента в класическата борба е с квота за Рио 2016, също да се бори в Рига.

 „Той няма много стартове, дълго лекува травма, така че няма да го пестим - каза Армен. - Радваме, че все по-стабилно стои на тепиха, тренира с бронзовия олимпийски медалист Артур Алексанян и става все по-уверен.”

Националите ще са на лагер в Ереван до 18 февруари, а след това ще се готвят в Самоков.

Преди това старши треньорът на националите по свободна борба Валентин Райчев обяви, че Борислав Новачков и Георги Иванов също пропуснат европейското и ще се готвят за олимпийските квалификации.