Две българки ще участват в маратона на европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен - Милица Мирчева и Маринела Нинева. Надпреварата е днес oт 11:30 часа, а прякото предаване на БНТ 3 започва в 11:00 часа.

Само месец, след като се класира в топ 15 на света с време 2:30:20 часа, Милица Мирчева отново застава на старт на голям шампионат. Припомняме, че по-рано тази година тя подобри националния рекорд на маратон - 2:29:23 ч.

"Честно казано за мен ще бъде една изненада, тъй като реално от маратона от Световното в САЩ до маратона от Европейското в Мюнхен са четири седмици, което е изключително малко време за подготовка. Но ние сме подготвени, правили сме много състезание от този тип четири седмици преди маратона. Обикновено е повече като дълго бягане, а не като състезателен маратон. Ще бъде интересно за мен как ще се развият нещата, надявам се, че ще бягам добре“, каза Мирчева пред камерата на БНТ.

„Ако искам да постигам по-големи постижения на големи първенства, трябва да ги бягам за време поне 2:25 часа“, допълни 28-годишната Мирчева. 

За първи път на голям шампионат в маратона при жените ще стартират две българки, след като право на участие в Мюнхен извоюва и Маринела Нинева. Опитната състезателка на клуба по лека атлетика Локомотив (Дряново) е балканска шампионка на маратон и многократна национална златна медалистка на крос кънтри, планинско бягане и шосе. Основната цел на Нинева ще бъде да подобри личния си рекорд, който е 2:44:43 часа.

Третият ни участник в първия ден на европейското първенство е Георги Начев, който ще се състезава в квалификациите на троен скок от 21:05 часа българско време. Атлетът от Ямбол, който учи в Мисури (САЩ) постигна личен рекорд тази зима с 16.48 метра, а квалификационната норма за директно класиране за финал е 16.95 м.