По нов, още по-атрактивен начин ще се разпределя джакпотът в българската верига „Бягането като начин на живот“ през 2020 г., част от която е и предстоящият утре маратон на София. Тази година поредицата стартира на 30 август в Стара Загора, сега предстои състезанието в столицата, а финалът е във Варна на 7 ноември.

За първи път са фиксирани бонуси за рекорди на трасето – в българската столица те са 2.15.55 ч. за мъже и 2.35.33 ч. за жени, като премията ще е 2000 лв. Наред с това са предвидени парични награди от по 1000 лв. за най-добрите български атлети, финиширали с време под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при дамите. 

Средствата за тези бонуси ще се осигурят от общия джакпот - 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона от веригата за 2020 г., чрез подреждане на бегачите по предложена от организаторите точкова система.

Регламентът отново обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати. При равенство в точките при мъжете и жените, победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме паритет джакпотът съответно се дели. Важно е да се отбележи, че точки ще получат само бегачи с постижения под 2.20 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените.

Точкова система за джакпота:
1. място – 15 точки             
2. място – 10 т.                   
3. място –  8 т.                   
4. място – 5 т.
5. място -  3 т.
6. място – 1 т.

Наред с това, непроменени остават големите премии за призьорите, които вече пета поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони. Победителите например – и при мъжете, и при жените в Wizz Air София маратон ще получат по 7000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. 

Парични награди ще има за всички призьори до шесто място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. Парични награди ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон и тази година ще определя национални шампиони – този път в полумаратона. Призьорите в шампионата ще получат по 650 лв. за най-бързите, по 500 лв. за техните подгласници и по 400 лв. за бронзовите медалисти при мъжете и при жените.  Софийският маратон ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки.

След приключване на последния старт от веригата във Варна на 7 ноември ще стане ясен и крайният джакпот, който ще получи победителят в предизвикателството.

 

Отново с благотворителна кауза По един лев за всеки стартирал в Wizz Air София маратон отделят организаторите за...

Публикувахте от Sofia 2018 - Европейска столица на спорта в Събота, 10 октомври 2020 г.

 

Тук може да следите бяганията и резултатите на Wizz Air Sofia Marathon 2020

Публикувахте от Wizz Air Sofia Marathon в Събота, 10 октомври 2020 г.