"Иван знаеше, че си отива. Сякаш го предусещаше на нашата последна среща", разказа Андон Николов, един от най-близките хора до легендарния треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. Старшията си отиде от този свят в ранните часове на събота. Почина в Германия след здравословно усложнение. 85-годишният специалист влезе в клиника за смяна на сърдечна клапа.

"Обадиха ми се, че се е случило, и веднага проверих в интернет", разказа Андон Николов, който печели олимпийската титла в Москва, а по-късно беше помощник-треньор на Абаджиев в националния отбор. 

"Трудно ми е да говоря, защото той беше велик човек. Природата си взема своето", добави пред "България днес" Андон Николов.

Той се видял за последно с Иван Абаджиев точно преди легендарния треньор да замине за Германия, където живее неговата дъщеря Ангелина - "В деня преди да тръгне се видяхме. Беше с дъщеря си и внучето. Бяхме на обяд. Сбогува се с мен и със съпругата ми. Още тогава си помислих нещо. Самото отношение на Абаджиев беше различно. Разплака се, когато се разделихме."

Николов определи Папата на щангите като работохолик и изключително ерудиран човек. "Вдигна нивото на целия спорт, не само на щангите. От него се учеха в гимнастиката, гребането и атлетиката. За съжаление в България, когато някой надигне глава, веднага му я отсичат. Той даде хляб на много олимпийски и световни шампиони. Някои от тях тръгнаха на война срещу него. Жалко е, защото това представлява тяхната благодарност", добави Николов.

Абаджиев е преживял изключително тежко последния допинг скандал, в който беше замесено пряко неговото име. На Олимпиадата в Сидни заради положителни проби изгоряха шампионката Изабела Рифатова и медалистите Иван Иванов и Севдалин Минчев.

"Беше пред инфаркт. През цялото време бях до него. Някои от състезателите пиеха и пееха "Боят настана". Злорадстваха, че техни колеги са хванати. Иван винаги е преживявал тежко всяко състезание. Не се хранеше, не спеше. Ходеше като лунатик. Целият товар на тренировъчния процес беше огромен. Животът му мина в залата. Реално нямаше семейство. Слушаше по телефона как дъщеря му Ангелинка свири на цигулка. Неговата съпруга отгледа децата", добави Андон Николов.