Илия Дяков е два пъти шампион на България с ЦСКА. Участник на Мондиал’86, докоснал се до Диего Армандо Марадона.

Паулина Кръстева е два пъти световна и веднъж европейска шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика. Едно звездно спортно семейство от 80-те години на миналия век, което вече почти три декади живее край египетските пирамиди.

Днес двамата герои на България от терена и залата се радват, че са засенчени. Стилияна - най-малкото им дете изми страдащия за успехи български спорт. 15-годишната египетска принцеса стана европейска шампионка на лента в Киев при девойките в събота, взе сребро на топка. Точно четвърт век чакахме титла на тази възраст.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

“Няма думи да изразя радостта си - възкликва Стилияна. - Противниците ни бяха много силни. Въпреки че Русия не участва, конкуренцията беше безкрайно силна. Разплаках се от радост, когато чух българския химн. Сбъднах една от мечтите си.”

Страхотна! Новата любимка на България трогна с жест, дъщеря е на... ВИДЕО

Стилияна е родена в Кайро, където семейството ѝ отива благодарение на художествената гимнастика. Деспа Кателиева, бивша треньорка на египетските национали, предлага на Паулина работа в африканската страна. Предложението е твърде добро, за да бъде отхвърлено. Дяков прекратява договора с родния Добруджа и слага край на кариерата си. Съвсем скоро Паулина поема националния отбор на Египет. И на първите младежки олимпийски игри в Сингапур през 2010 година извоюва сребърен медал. Днес е мениджър на най-новия и модерен клуб “Ню Гиза”.

Залата по художествена гимнастика е почти роден дом на Стилияна. Майка ѝ я завежда в залата още на първия месец от живота й. 15 години по-голямата сестра Паола е човекът, който най-много повлиява върху интереса на малкото момиченце. Каката обаче не успя да стане голяма гимнастичка и вече е семейна.

Всички в семейството притежават български паспорти и нямат никакво намерение да взимат чужди. Изключителни родолюбци, които в името на спорта сега живеят отделно. “Изпратихме Стилияна в София преди две години, защото тя е най-добрата при девойките", разказва Илия Дяков. "На всички състезания у нас е първа. Когато я взеха в националния отбор, нямахме право да я спираме. Учи в 47-о училище на “Раковски”, там подготовката ѝ е централизирана. Само за малко се прибира”, каза Дяков.

Стилияна вече е човек на света. Мечтата ѝ е да стане холивудска артистка. Обожава да рисува. Знае английски, арабски, а докато живееше в Кайро, учеше в руско училище към посолството.

Пътят до медала мина през много тръни. Малко преди първенството Стилияна пребори коронавируса. Това е и една от причините малката шампионка да говори с огромна почит към българските медици. На първенството преди година рускините станаха първи. А Стилияна само каза: “Догодина ще сменя синьото със зеленото в шампионския флаг!” И го направи по възможно най-категоричния начин.

Въпреки че израсна в топъл Египет, състезателката лесно се аклиматизира с българския живот. Почти цялото си време прекарва в училище и залата, където са ѝ приятелите. Огромна подкрепа оказва вуйчо ѝ Росен. Всекидневни телефонни разговори с Кайро успяват да смекчат носталгията по родителите. “Оставихме си детето на невръстна възраст далеч от нас и сме много благодарни на българската федерация по художествена гимнастика в лицето на Илиана Раева и г-жа Кателиева, която е директор на националните отбори", каза Паулина. "Цялото треньорско ръководство - Валентина Иванова и Райна Тошева, се отнасят прекрасно с детето ни. Нямам думи да кажа колко съм признателна на всички, които помогнаха за развитието ни", добави тя.

В момента Стилияна е в своя дом в Кайро. Най-много обича морето и яхтите. Семейството често прави излети с кораб по Нил. А се очаква съвсем скоро да гостува на брат ѝ Денис, който е мениджър в баровския курорт Ел Гуна.

Фенка е на Мохамед Салах

Футболната връзка е неизменна част от живота на Стилияна Николова. Едва ли ще се учудите, че е фенка на Мохамед Салах. Нападателят на Ливърпул е идол за всички фенове в Египет. Но нейната връзка със Салах е по-силна по друга причина.

Баща ѝ Илия е откривателят на нападателя. Когато работи за академия “Суперстар” в Кайро, бившият национал на България непрекъснато подбираше таланти. И така се запозна със Салах. “Казах на шефовете, че това момче ще е новият Стоичков", разказва Дяков.

"Съвсем скоро Мохамед отиде в Базел срещу 250 000 долара. Преди това го предложих на ЦСКА на моя бивш съотборник Георги Димитров. Тогавашните шефове от “Титан” обаче не го одобриха, защото нямали място за чужденци”, добави Илия Дяков.

Боян Бойчев/"Труд"