Алпинистът Атанас Скатов също е в Хималаите, а БЛИЦ научи какво се случва с него и къде точно се намира в момента. За сливналията има данни за разлика от Боян Петров, който продължава да е в неизвестност около връх Шиша Пангма (8013 метра) и всички се молим да е добре. Наско е в постоянен контакт с хора от екипа си.

Последните информации за Скатов, който си постави за цел да изкачи връх Чо Ою (8188 метра надморска височина) бяха от 4 май, когато на официалната му страница във "Фейсбук" се появи следното съобщение: "След 9-часов преход с 25-килограмова раница днес Атанас Скатов достигна лагер 2 (7150 метра) под връх Чо Ою при сурови метериологични условия - снеговалеж и силен вятър. Температура на въздуха е -25 градуса в палатката."

БЛИЦ разбра, че заради лошото време и невъзможността за атака на върха Скатов се е придвижил надолу. От няколко дни алпинистът веган се намира в базов лагер, който е на 5700 метра надморска височина. Скатов се чувства добре, но не предприема риска да тръгне отново нагоре заради изключително тежките метеорологични условия в последните дни. Сливналията очаква да се открие прозорец с по-добро време и да продължи атаката на върха.   

Чо Ою (8188 метра) е шестият по височина връх от Хималайската корона. Намира се на границата между Непал и Тибет. За пръв път е изкачен на 19 октомври 1954 година. Намерението на Скатов е да го покори този път солово и без употреба на изкуствен кислород. Чо Ою се намира само на 20 километра от връх Еверест по въздух. Преди заминаването за поредната си експедиция, сливналията сподели, че иска да се качи на Еверест за трети път.

"Ще е грехота да съм под Еверест и да не го изкача. Това беше първият ми осемхилядник и любим мой връх. Да се намираш на покрива на света е невероятно чувство", сподели Скатов. 

2017 година беше най-успешната му до момента, в която той успя да изкачи връх Лхотце (8516 м) и връх Еверест (8848 м) за 5 дни и 12 часа, както и дни след това да стане първият българин, успял да завърши проекта за изкачване на седемте континентални първенци на планетата, известен като "SEVEN SUMMITS" с покоряването на връх Денали в Северна Америка. 

Изкачването на връх Чо Ою е част от втория проект на Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника без консумация на животинска храна, който той започна през есента на 2015 година с покоряването на връх Манаслу (8163 м). През 2016 година сливналията успя да порори още Анапурна (8091) и Макалу (8463). 

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ