Министърът на младежта и спорта Весела Лечева направи инспекция на „Арена Бургас“ заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, ръководството на „Академика 2011“ и строителния надзор. В понеделник многофункционалното спортно съоръжение получи Акт 15. Припомняме, че изграждането на модерната "Арена Бургас" надхвърли 50 милиона лева.  

Проверката в залата показа, че е завършена напълно климатичната система, монтирани са седалките, завършени са финишните настилки, оборудвани са съблекалните. Екип от италианската фирма „Мондо“ е от 10 дни в Бургас, за да монтира лекоатлетическата писта, която също е готова.  

Министър Весела Лечева и кметът на Бургас Николов обиколиха цялото съоръжение заедно със строителите. Oбиколиха подземните и надземните паркинги, трите зали, съблекалните, общите помещения. Увериха се, че работи климатичната система, както и звуковите системи.
  
„От последното ми посещение е свършена много работа. Радвам се да видя, че залата скоро ще бъде пусната в експлоатация и ще зарадва не само бургазлии, но и всички хора, които обичат спорта в България“, коментира министър Весела Лечева.  

„В залата има оборудване за лека атлетика, баскетбол, волейбол, борба, гимнастика и още много други спортове, което дава големи възможности“, добави Лечева.  

„Федерациите могат да дойдат в Бургас, за да видят, че залата разполага с най-модерното оборудване и може да стане част от международния календар на световните и европейски федерации“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.  

Министър Лечева и кметът Николов се увериха, че в залата е доставено и вече се монтира спортното оборудване. Другата част от спортното оборудване, което ще се използва за определени събития, е складирано и готово за използване. То е от най-висок клас, от престижни световни марки и снабдено с всички необходими сертификати за провеждане на международни състезания.  

Зала "Арена Бypгac" е на пет нива. Тя paзпoлaгa c 4100 ceдящи мecтa и 2000 пoдвижни седалки. Пo вpeмe нa концерти съоръжението щe мoжe да cъбиpa 15 000 зpитeли в ocнoвнaтa зaлa. Още с проектирането е помислено как да се обслужват подобни събития. Към залата е изграден висок тунел, през който да влизат големи камиони с техника.

 

Многофункционалната зала в Бургас е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания, позволяващи й домакинството на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен всички лекоатлетически дисциплини, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacĸeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и много дp. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зали и тpиeтaжeн паркинг c нaд 800 места, както и допълнителни обслужващи помещения за ресторант, кафенета, фитнес, спа, конферентни зали и др. 

------------------------------------------ 

* Оборудване за спортна гимнастика – Джимнова/GYMNOVA “Montreal - състезателно ниво,  одобрен от FIG (ФИГ); 

* Оборудване за художествена гимнастика – Пасторели Спорт/Pastorelli Sport, одобрено от FIG (ФИГ); 

* Оборудване за волейбол – Жерфлор/“Taraflex PERFORMANCE” Gerflor, лиценз от FIVB за международни състезания; допълнително оборудване на състезателно ниво: СЕНОХ/“SENOH Corporation”, съгласно изискванията на FIVB;  

* Оборудване за баскетбол – баскетболни кошове Мондо С.п.А/“Mondo S.p.A” MONDOCUP, лиценз FIBA 1; демонтируема подова система за баскетбол Мондо С.п.А/“Mondo S.p.A” Fast Break System Wood, лиценз FIBA 1; 

* Оборудване за бокс – боксов ринг състезателен 780 см/780 см, Полскок/ Polskok, “Olimpic”, боксов ринг състезателен;  

* Оборудване за борба – Полскок/ Polskok, “Millenium”, тепих професионален за борба размер 12 м х 12 м х 6 см; 

* Цялостно оборудване за лека атлетика, включително зала загрявка – Поланик Сп.з о.о- Сп.К/ POLANIK Sp.z o.o-Sp.K, състезателно ниво, сертифицирано от IAAF (ново наименование WORLD ATHLETICS); демонтируема спортна модулна стена Мондо С.п.А/“Mondo S.p.A”, по стандартите  на  IAAF (ново наименование - WORLD ATHLETICS); 

* Цялостна система за електронно измерване и мултимедия LYNX SYSTEM DEVELOPERS Inc., по стандартите  на  IAAF (ново наименование WORLD ATHLETICS).