Професор Даниела Дашева заменя Красен Кралев. Един от най-големите експерти по Теория и методика на спортната подготовка се очаква да бъде новият министър на младежта и спорта в служебния кабинет на премиера Огнян Герджиков. Официалната смяна на властта ще бъде в петък. Тогава президентът Румен Радев ще разпусне и парламента.

Дашева, която има редица научни публикации, е завършила Учителския факултет на ВИФ „Георги Димитров” (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004-а защитава дисертация за научната степен „Доктор на педагогическите науки“.

От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен, Белгия.

От 1999 г. е доцент по Теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор.

Дашева, която знае писмено и говоримо четири езика и е бивш заместник-ректор на НСА, беше кандидат за ректор, но в края на 2015-а загуби изборите от професор Пенчо Гешев.

Дашева е член на Национално научно сдружение “Спорт, стрес, адаптация” , Европейска мрежа за спортни науки. Член е на борда на директорите на Европейския съвет за спортна наука и физическо образование (ICSSPE), национален делегат в Международната федерация за физическо образование (FIEP). Координатор на програма ЕРАЗЪМ-СОКРАТЕС за НСА.
 
Има повече от 130 научни публикации, включително 15 книги и 4 ръководства. Участвала е в редица научни конгреси, конференции и кръгли маси от национален и международен мащаб.

Била е лектор на международни семинари в Мексико, Гватемала, Испания, Германия, Франция, Македония, Сърбия и др.