Българският борец Иво Ангелов стана европейски шампион в категория до 60 килограма, класически стил, след като победи на финала в Тбилиси Иван Куйлаков от Русия - 2:0 части (2:0, 1:0). Това е най-големият успех в кариерата до момента на родения в Перник спортист. Иво Ангелов беше европейски вицешампион в последните 2 години, но ето, че от третия опит успя да покори върха на Стария континент.

През 2011 и 2012-а борецът също стигна до европейския финал, но падна от словенеца Истван Левай в Белград и от грузинеца Реваз Лашки в Дортмунд. Днес в Тбилиси обаче Иво спечели първата част с 2:0, а във втората се защити успешно в партера, за да прибави пето голямо отличие в своята кариера.

Освен двата сребърни медала, Ангелов има бронзови от европейските първенства във Варна през 2005 г. и Вилнюс`09. През 2011 година пък спечели бронз на Световното в Истанбул. Миналото лято на Олимпиадата в Лондон българинът отпадна в репешажите на категория до 60 килограма в класическия стил и не успя да спечели бронзов медал. Ангелов загуби с 0:2 (0:1, 0:2) от Алмат Кебиспайев, на когото отстъпи по-рано и на Световното в Истанбул. Така перничанинът завърши седми на олимпийския турнир, но сега успя да се реваншира за провала, покорявайки европейския връх.

За триумфа си в Тбилиси Иво Ангелов със сигурно ще бъде щедро възнаграден не само от родната федерация по борба, а и от... Гриша Ганчев. Да, именно благодетелят на футболния Литекс издържа бореца ни, както и съотборниците му в националния отбор - световният шампион Христо Маринов и европейският медалист Александър Костадинов. Наскоро Ганчев закри клуба си по борба Ловеч и преотстъпи състезателите си на Миньор (Перник). Бизнесменът обаче продължава да ги издържа, изплащайки им месечните заплати. Като състезател на Миньор несъмнено най-добре се чувства Ангелов, който единствен от хората на Гриша Ганчев е перничанин. Иво от доста години митарства по чужди клубове, тъй като в родния му град няма никакви условия за борба и тренировки. В зала "Дружба" дори липсва отопление, а Христо Маринов, Александър Костадинов и другият, пратен от Ганчев - Елис Гури, едва ли са стъпвали в мизерната пернишка зала.

За последно Ангелов се бори за клуб от Бундеслигата в Германия, където направи 8 поредни победи. Сега новият европейски шампион се справи перфектно и в Тбилиси, допускайки загуба в само една част по пътя към златния медал, а освен това неговите съперници спечелиха само две технически точки.

Перничанинът стартира традиционно силно, след като отнесе италианеца Лоренци Джентиле на 1/8-финалите с 2:0 (3:0, 7:0) и Камран Мамадов от Азербайджан на 1/4-финал с 2:0 (1:0, 2:1). Най-тежкото препятствие за Ангелов беше на 1/2-финала, където Максим Мазхарски от Беларус успя да спечели една част, но българинът се наложи с 2:1 (1:0, 0:1, 1:0). В решителната битка Ангелов се справи безпроблемно срещу Иван Куйлаков и извоюва така желаното злато.

Несъмнено 2013 година се развива перфектно за Иво. Навръх Нова година съпругата му Венета го дари с първородна дъщеричка, която щастливите родители кръстиха Яна.

ang.jpg

Сега перничанинът донесе първа титла и общо шести медал за България от Европейското в Тбилиси, след като в първия ден Любен Илиев завоюва бронз в категория до 96 кг, в четвъртък Владимир Дубов спечели сребърен медал в категория до 60 кг, вчера Леонид Базан взе бронза в категория до 74 кг., а днес със сребро се окичи и ветеранът Владислав Методиев. 32-годишният състезател от Кюстендил спечели медала в категория до 96 килограма в класическия стил.

Утре в Тбилиси ще се изявяват последните ни двама борци на шампионата - Явор Янакиев (74 кг) и Христо Маринов (84 кг).

ТОВА Е ИВО АНГЕЛОВ

Роден на 15.10.1984 г., Перник
Образование: средно
Първи треньор: Веселин Цветков
Личен треньор: Валери Райчев
Клубове, за които се е състезавал: Миньор (Перник), Васил Илиев (Кюстендил), "Левски" (София), Славия-Литекс, Ловеч
В момента се състезава за клуб: Миньор (Перник)

Спечелени медали
2013 Европейски първенства, Златен медал, Класическа борба, Мъже
2012 Европейски първенства, Сребърен медал, Класическа борба, Мъже
2011 Европейски първенства, Сребърен медал, Класическа борба, Мъже
2011 Световни първенства, Бронзов медал, Класическа борба, Мъже
2009 Европейски първенства, Бронзов медал, Класическа борба, Мъже
2005 Европейски първенства, Бронзов медал, Класическа борба, Мъже

Други постижения:
4-о място EП (юноши), Суботица 2002 (Събрия и Черна гора)