В края на месец март се заформи скандал в българския билярд. В медиите се появиха информации, че републиканският шампион Калин Върбанов не е допуснат от председателят на федерацията Иван Каменарски да вземе участие в първия Републикански турнир за мъже и жени за 2013 година.

По този повод Иван Каменарски изпрати до БЛИЦ своята позиция по случая, която публикуваме без редакторска намеса:


Причината се крие в близкото минало. Ковчежникът на бившия вече Билярден съюз, Чавдар Тодоров, през 2008 г. е заделил 5000 лв. от наградните фондове, с част от които е финансирал участието на Калин Върбанов на турнир в Словакия. Тогава заради тази си постъпка той беше остро критикуван от Иван Каменарски, който не е бил против ходенето на Върбанов в чужбина, а от безумния начин на неговото финансиране. Много спортни организации образуват наградния фонд на турнирите си от такси за участие, но няма случай като този, при който ковчежникът на организацията да заделя до 40 % от наградния фонд за други нужди. Финансирането на Върбанов е трябвало да стане чрез спонсори, а не да се взема от залъка на играчите. Този харч е направен от Тодоров без решение на Управителния съвет. Конфликтът става когато избират Каменарски за член на УС и той иска ревизия на направените харчове.

Това не е първият опит на Върбанов и Тодоров да дестабилизират федерацията. През 2010 г. Тодоров завежда дело за отнемане на спортния лиценз, което губи. Делото не е срещу Каменарски или негови действия, а срещу възможността в България да се провеждат лицензирани републикански първенства по билярд. Паралелно с това Върбанов публикува в билярдните форуми лъжи по адрес на Българската Билярд Федерация от рода на - „Гаврата с билярда продължава!!! ББФ Фалира!!!!!” и т.н. По същото време ББФ изпраща трима състезатели изцяло на разноски на федерацията на Европейско първенство в Люксембург и е започнала своя възход.

Калин Николаев Върбанов наскоро поднови подривните си действия спрямо Българска Билярд Федерация като оклевети нейни партньори. Той се опита по всякакъв начин да провали финансирането, от което зависи изпращането на юношески национален отбор на Европейско първенство. УС на ББФ трябваше да вземе незабавни мерки и се разграничи от автора на клеветите, като го спря от участие в турнира на 10-та топка. Върбанов няма моралното основание да иска да бъде част от федерацията, след като постоянно се опитва да я саботира.

За недопускането на Върбанов до турнира е уведомен писмено, председателят на клуба домакин Стикс - Чавдар Тодоров. От него се очакваше да се разграничи от действията на Върбанов, но той не само не го прави, а „похвално го гали” по главата. Крайно беше решението на Тодоров да лиши от право на участие състезателите на Стикс, като им разпореди публично да напуснат турнира. От ръководството на ББФ не приемат действието като акт на солидарност към Върбанов, защото играчите бяха лишени от право на личен избор.

„Да си част от Българска Билярд Федерация е отговорност и призвание, а не подписан лист хартия, удостоверяващ членство. Всеки член трябва да помага за развитието на този спорт, а който няма това желание поне не трябва да пречи. ” - каза Каменарски. Не трябва да се допуска действията на хора като Калин Върбанов и Чавдар Тодоров да попречат талантливи юноши да бъдат изпратени на Европейското първенство през август, където очакваме първите медали в тази категория.

Преди дни Кристина Златева и Мария Левова спечелиха първите медали за България от Европейско първенство, което е гордост за всички нас. Успехът е неделима част от управлението на Каменарски и подкрепата, която е оказал на състезателите.