ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Станка Златева вече на няколко пъти заплаши, че ще спре да се състезава за България, ако Симеон Щерев не бъде върнат. Треньор №1 на България за 2011 година изненадващо беше освободен на заседанието на Управителния съвет на федерацията по борба на 16 октомври. Снощи на поста му беше утвърден Серафим Бързаков, което подсказва, че Станка Златева почти сигурно ще се оттегли и не е ясно дали ще продължи да носи слава и успехи на родината си.

Шефовете на борбата начело с Валентин Йорданов поставиха условие на Станка. Тя трябва да реши дали да е само състезател, играещ помощник-треньор или само треньор в щаба на националния отбор. В 10:00 часа днес стартира общото събрание на федерацията.

БЛИЦ публикува решенията на УС:

Управителният съвет на Българска федерация борба взе решение за назначаване на нови треньорски щабове на националните отбори. Дискусии със специалисти на различни нива в най-успешния спорт на страната ни продължиха близо два месеца. Решенията за пълна промяна на треньорските екипи е продиктувана от отчетеното от управата слабо представяне на летните олимпийски игри Лондон 2012.

Двама олимпийски шампиони ще застанат начело на националите в класическата и в свободната борба. Постът старши треньор при класиците се поверява на двукратния олимпийски, трикратен световен и 6 пъти европейски шампион Армен Назарян. В неговия щаб влизат световният първенец Янко Шопов и Милчо Радуловски, работил успешно с националите на Венецуела.
В свободния стил кормилото на отбора поема олимпийският шампион от Москва-80 Валентин Райчев. Негов асистент в щаба ще бъде европейският първенец Георги Янчев. Все още се обсъждат кандидатурите за трети треньор в щаба, като новото ръководство на отбора ще вземе решение по въпроса до края на годината.

При жените поста старши треньор се поема от сребърния олимпийски медалист и двукратен световен шампион Серафим Бързаков. Негов асистент в щаба ще е Филип Манолов, баща на медалистките от европейски първенства Джанан Манолова и Елис Манолова.

Наставниците на националните отбори за юноши придобиват статут и на помощник-треньори в щабовете на мъжете с оглед на планираните съвместни лагери в определени периоди от подготовката.

Управителният съвет очаква решението на двукратната сребърна медалистка от олимпиади и 5-кратна световна и европейска шампионка Станка Златева за нейната бъдеща кариера. Спортист №1 на България ще има право да избира дали да е само състезател, играещ помощник треньор или само треньор в щаба на националния отбор.

Управителният съвет изказва благодарност за 14-годищната всеотдайна работа като старши треньор на класиците на Братан Ценов, както и на Симеон Щерев, който 8 години работи в националния отбор по свободна борба. Фактът, че България за първи път при участие на олимпиада остава без медал при мъжете и в двата стила обаче налага промените, които Управителният съвет на Българската федерация по борба предприе. Пожелаваме успех на новите треньорски щабове.

Днес от 10 часа е общото събрание на Българската федерация по борба в зала "Диана" на комплекс "Дианабад".