Никой състезател не е принуждаван да приема хранителна добавка насилствено. Това написаха в най-новата си позиция от Българската федерация по плувни спортове по повод скандала с положителните допинг проби на трима национални състезатели - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. 

"Стоим твърдо зад тримата състезатели и ще окажем всякакво съдействие в процеса на установяване на истината. Никога в подготовката си или по време на състезания, никой състезател не е бил принуждаван да приема хранителна добавка насилствено. На всеки е предоставена възможността да се запознае със съдържанието на витамините и добавките на световно известните и доказани производители, които даваме повече от три години. До момента при извършени над 200 антидопинг проверки - както в подготвителен, така и в състезателен период, не сме имали проблем или положителна допинг проба", написаха от БФПС.

"Сигурни сме, че нашата програма за развитие на плувните спортове дава нагледни резултати. БФПС и щабът на националния отбор ще изпълнят до край олимпийската програма и ще осигурят на нашите състезатели необходимите условия за реализация на техния четиригодишен труд и сбъдване на мечтите им за достойно класиране и върхови постижения на Олимпийските игри Токио 2021", се казва още в становището на федерацията.