Важно решение взе Федерацията ни по плуване след големия допинг скандал, който я разтърси преди дни. На днешния Управителен съвет бе решено треньорът Кристиян Минковски да остане на поста си, да се запазят досегашните методи за подготовка, но ще бъдат търсени промени в начините на снабдяването на спортистите с хранителни добавки.

Припомняме, че изгърмелите с допинг наши плувци Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов се оплакаха, че добавките им се дават в чашка, което крие реална опасност от външна намеса.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Управителният съвет на Българската федерация по плувни спортове приема, одобрява и изцяло подкрепя предприетите мерки и извършени действия от председателя на Федерацията, генералния секретар на Федерацията, главния мениджър на отбора и лекаря във връзка с трите положителни проби.

Споделя изразената позиция на представителите на Българската федерация по плувни спортове на дадената пресконференция на 26 февруари 2021 г. и заявява, че изцяло подкрепя треньорския щаб на националния отбор и няма да позволи провалянето на подготовката и участието на нашите национални състезатели по плуване в предстоящото европейско първенство и олимпийските игри.

Утвърждава и подкрепя предприетите и извършени действия на ръководството - предоставяне за изследване на Антидопинговия център на всички медикаменти, витамини и хранителни добавки, които са давани на националния отбор за възстановяване, искане за вземане на допинг проби на всички състезатели от националния отбор, взели участие в лагерите през януари и февруари, прекратяване на даването на интервюта и коментари по медиите по въпроси, свързани с плуването, до излизане на резултатите от двете посочени по-горе изследвания.
 
"Федерацията винаги е контролирала и ще продължава да контролира всички свои членове и състезатели за употреба на забранени субстанции. Управителният съвет на Българска федерация по плувни спортове стои зад далите положителна проба състезатели, ще продължава да стои зад тях и ще направи всичко възможно по силите си и ", каза президентът на федерацията Георги Аврамчев.
 
Той допълни, че скандалът няма да застраши подготовката на националния отбор за следващите състезания.
 
"Всички състезатели, които е трябвало да бъдат на този лагер, в момента са на "Дианабад". Няма да позволим на никой да отнеме труда на момчетата и да провали участието на олимпийски игри. Българска федерация плувни спортове има 3 квоти, надявам се да станат 5 или 6. Ние сме длъжни да осигурим на нашите състезатели максимални условия да довършат подготовката и да представят България и себе си на този най-голям форум.
 
Аз мисля, че резултатите, които показва българското плуване в последните години, не налагат промяна на методите - тренировъчни и всякакви. Наредил съм да се спре даването на всякакви добавки, докато не се изследват. За добавките ще търсим друг начин, защото виждам, че тези чашки нещо не ви харесват", каза още Аврамчев.