Филм за легендарния щангист Наим Сюлейманоглу ще гони кино рекорди в Турция, а село Птичар, Момчилград и Кърджали се очертават като задължителни дестинации на снимачния екип, пише rodopi24.

Това става ясно от изявление на популярния турски филмов продуцент Мустафа Услу, който обяви, че премиерата на филма ще бъде на 18 ноември 2019 година, когато ще се навършат две години от смъртта на Джобния Херкулес.

Роденият в момчилградското село Птичар трикратен олимпийски шампион почина в истанбулска клиника преди година.

„Подготвям филм за живота Наим Сюлейманоглу. Той е легенда, единственият турски спортист, която се е появявал на корицата на списание "Time". Във филмите ми обичам и предпочитам да разказвам за факти и случаи, за които всеки си мисли, че знае, но всъщност не знае“, твърди Услу, който е убеден, че ще пожъне огромни успехи с филма „Турският Херкулес“.

Последният филм на Услу „Мюслюм“, който е разказ за живота на починалия певец Мюслюм Гюрсес, е бил гледан от близо 4,5 милиона души.

Филмът за Наим, който е подобрил първия си световен рекорд едва 16-годишен, да счупи рекордите по гледаемост и приходи, надява се Услу.

„Все ме питат „Защо снимаш истинските истории на тези хора?”. И аз задавам въпроса „Защо никой досега не е снимал историите им?”. Истории на хора като полковник Сюлейман Дилбирлии, Мюслюм Гюрсес, Ашък Вейсел, Гюлсюм Кабадайъ, войниците, загинали в подводницата „Думлупънар” и много други. В страната ни са живели и живеят толкова много изключителни хора, които трябва да бъдат разказани, които не трябва да бъдат забравени и които трябва да се знаят от идните поколения, като Наим Сюлейманоглу“, твърди филмовият продуцент.

Услу, който споделя, че нито една победа не се печели лесно, добавя: „Докато Наим Сюлейманоглу вдигаше тежести два-три пъти по-тежки от собственото му тегло на подиума и пишеше със златни букви името си в световния спорт, ние всички затаявахме дъх пред екраните, туптяхме като едно сърце, молехме се. Но какво преживя този човек, за да стигне до там?
През какви изпитания премина в България? Какво се случи, след като пристигна в Турция? Мисля, че ще бъде един изключителен и завладяващ филм, Наим Сюлейманоглу този път ще постигне рекорди в киното”.
Продуцентът Услу, който отбелязва, че Мюслюм Гюрсес е легенда в музиката, а Наим Сюлейманоглу - в спорта, уточнява, че през последната година с екипа си е заснел „Мюслюм“ и още два филма.
"Чичеро", режисиран от Сердар Акар, ще бъде на големия екран през януари 2019 г. Филмът „Турски сладолед” на режисьора Джан Улкая, ще бъде пуснат през март 2019-та. Междувременно започва заснемането на филма „Майка Гюлсюм”, като в главната роля ще играе Биннур Кая”. А за „Турският Херкулес: Наим Сюлейманоглу” продължаваме с подготвителните дейности, така че той да бъде на големия екран през 2019 г, точно на датата на смъртта му - 18 октомври”, казва продуцентът Мустафа Услу. Режисьор на филма за най-талантливия възпитаник на кърджалийската школа по вдигане на тежести, подобрил 46 пъти световните рекорди, ще бъде Хилял Сарал.