Французойката Жюстин Бреза-Буше спечели спринта на 7.5 километра от Световната купа по биатлон в германския зимен център Оберхоф. От българките с най-предно класиране е Валентина Христова, която завърши на 55-о място.

27-годишната Бреза-Буше, която е олимпийска шампионка в масовия старт от Пекин 2022, пропусна две мишени на първата стрелба от положение легнал, измина трасето за 22:43.0 минути и записа осми индивидуален успех в кариерата си. Французойката се завърна в спорта този сезон след раждането на детето си.

Германката Франциска Пройс стреля без грешка, но остана втора с пасив от 4.4 секунди. Друга френска биатлонистка Софи Шово е трета с една наказателна обиколка и на 4.6 секунди от победителката, записвайки първи подиум в кариерата си.

Валентина Димитрова се класира за утрешното преследване, след като завърши на 55-о място с един пропуск във втората стрелба и пасив от 2:41.5 минути. Лора Христова направи четири грешки и е 76-а, на 3:43.5 минути зад Бреза-Буше. Третата българка Мария Здравкова финишира 88-а с три наказателни обиколки и изоставане от 4:54.8 минути.

В класирането за Световната купа след девет състезание води Жюстин Бреза-Буше с 517 точки. Втора с 441 е Ингрид Тандреволд (Норвегия), а шведката Елвира Йоберг заема третата позиция с 423 точки. Димитрова е на 42-о място с 54 точки, а Христова - 68-а с 8.

Пo-рано днес представителят на домакините Бенедикт Дол спечели пред родна публика спринта на 10 километра за мъже от Световната купа по биатлон в германския зимен център Оберхоф. Състезанието трябваше да се проведе вчера, но беше отложено за днес заради топлото време в страната.

В събота в Оберхоф предстои преследване за мъже и за жени, а в неделя са двете щафети.