Дъщерите на Наим Сюлейманоглу Сезин и Есин Сюлейманоглу са подали иск в съда срещу чичо си Мухаррем Сюлейманоглу и филмовата къща "Дижитал япъм еви", която снима игрален филм за живота и спортната кариера на покойния щангист под заглавие "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу", съобщи БТА.

В исковата молба дъщерите на Наим твърдят, че "според сключения договор между Мухаррем Сюлейманоглу и продуцентската къща, хонорар за филма щял да получи само чичото. А ако филмът, който се планира да бъде пуснат по екраните през октомври или ноември т.г. има касов успех, тогава сестрите щели да получат по един апартамент".

В същия иск дъщерите обвиняват чичо си, че предоставил три броя от медалите /вероятно става дума за олимпийските медали/ на Наим за ползване и снимане във филма, без да е получил разрешение от тях като негови наследници.

"Според сценария на филма, в него ще бъдат показани някои моменти, които би трябвало да останат семейна тайна и ако бъдат показани може да се окажат унизителни за нас. Настояваме да се вземат отсега мерки и да бъде спрян филмът, за да не се допусне това, както и да получим обезщетение за евентуални негативни последици за нас", поискали дъщерите на Наим, се отбелязва в публикация във в. "Стар".

От продуцентската къща "Дижитал япъм еви" публикуваха опровержение на тиражираните твърдения.

"Съществува договор между "Дижитал япъм еви" и Мухаррем Сюлейманоглу, според който той предоставя правата за снимане и разпространение на игрален филм, тв сериал, документален филм по авторската му книга "Брат ми Наим: Джобният Херкулес Наим Сюлейманоглу", която предстои да бъде издадена. В договора няма негативни моменти, както се твърди. Сценарият на филма е изготвен според тази творба, ползвани са информации, репортажи и интервюта, правени приживе с легендарния щангист. Няма никакви критични моменти, които да са семейна тайна и биха били унизителни за дъщерите му, ако се покажат на екрана. Филмът е изграден около детските години, състезателната кариера на щангиста и борбата, която води за запазване на етническата си идентичност, която го въздига в кумир за обществото в Турция, усилията, които полага за престижа на турската тежка атлетика в света".

По въпроса за медалите, от продуцентската къща твърдят, че не са им предоставяли оригинали.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"При снимането на трите олимпийски медала на покойния легендарен щангист не се ползват оригиналните медали, а техни копия, поради което твърденията за каквато и да било незаконно ползване са абсолютно неверни", се посочва в съобщението на продуцентската компания.

До кончината на Наим двете му дъщери Сезен и Есин, а също и майка им, която няма сключен брак с Наим, поддържаха здрави връзки с роднините - с чичото Мухаррем, с бабата - майката на Наим и т.н.

В завещанието си обаче Наим поиска от брат си Мухаррем да открие първородната му дъщеря Секаи Мори, която е японка, и тя да бъде включена като негова наследница. Мухаррем успя да открие Секаи Мори, но това развали отношенията в родата. Дъщерите и майка им се обявиха против. Стигна се до съдебен процес. В рамките на процеса бе направена ексхумация на тялото на Наим, взеха се ДНК проби, с които се доказа бащинството му на Секаи Мори.