Теджей Гейл сътвори голяма сензация на световното първенство по лека атлетика в катарската столица Доха. 23-годишният ямайски скачач хвърли бомбата на финала в скока на дължина и още с първия си опит пребори всички фаворити - 8.46 метра.

Гейл затвърди световната си титла с 8.69 метра в своя четвърти опит и подобри с 37 сантиметра личния си рекорд. Това бяха и единствените му два успешни опита във финала, а резултатът от втория е нов национален рекорд на Ямайка, десети във вечната ранглиста на дисциплината и най-добър в света за сезона и последните десет години.

Олимпийският шампион от Рио де Жанейро 2016 Джеф Хендерсън от САЩ се пребори за сребърния медал с 8.39 метра, а големият фаворит и до днес водач в световната ранглиста за сезона с 8.65 метра Хуан Мигел Ечевария (Куба) се задоволи с бронза след 8.34 метра.

Световният шампион отпреди две години в Лондон Луво Манионга от ЮАР остана четвърти след 8.28 метра в последния си шести опит, а европейският шампион в зала и на открито Милтядис Тентоглу (Гърция) завърши десети със 7.79 метра.