Носителката на сребърен и бронзов медал от олимпийските игри и четирикратна световна шампионка в скока на височина Бланка Влашич обяви, че прекратява спортната си кариера, съобщава БТА.

"От Олимпиадата в Рио де Жанейро се опитвам да преодолея последиците от контузията си, надявайки се в продължение на четири години, че ще се изкача до летвата и ще се предизвикам отново. Занимавам се със спорт от раждането си, скоковете на височина са неразделна част от мен и винаги ще бъде така. Затова решението да прекратя кариерата ми дойде естествено", каза 37-годишната Влашич.

"Преди да спечеля бронз в Рио, много хора се опитаха да ме убедят да се откажа, тъй като вече бях постигнала много в атлетиката. Но ако ги бях послушала, нямаше да спечеля друг олимпийски медал - медал, който има специално значение за мен, защото го спечелих буквално на един крак. Тези игри ми взеха всичко, дори това, за което не подозирах. Следващите години донесоха безкраен кръг от безброй рехабилитации, нови надежди и след това разочарования. И все пак това решение трябваше да бъде мое лично. Знам, че е дошло времето и съм напълно доволна. Несъмнено почувствах облекчение, което нямаше да има, ако бях спряла, когато мнозина го очакваха", добави хърватката.

"През цялото време семейството ми, баща ми Йошко, треньорът Боян и приятелите ме подкрепяха. Те знаеха, че аз трябва да стигна до това решение сама. Всеки спортист ще ме разбере - не е лесно да се разделим със спорта. Оставяме след себе си страхотни емоции, покорени върхове, победи над себе си и великолепни моменти, които не могат да бъдат описани с думи. Но всичко това остава част от нас - част, която носим в бъдещето. Аз ще остана в спорта. С моя опит и знания искам постоянно и активно да допринасям за по-нататъшното развитие на световната лека атлетика и спорта като цяло. Гордея се с кариерата си. Благодарна съм на Бог за таланта и за обстоятелствата, при които този талант можеше да се покаже. С мир в сърцето си, с благодарност за всеки сантиметър и всички аплодисменти, преминавам към следващата страница от живота си", написа Бланка Влашич в профила си във Фейсбук.

Световна шампионка през 2007 и 2009 година на открито и от 2008 и 2010 година в зала Влашич няма олимпийска титла, но взе сребро в Пекин 2008 и бронз в Рио 2016.

Нейният личен рекорд е 208 см, вторият най-добър резултат в историята след 209 см на българката Стефка Костадинова, която държи световния рекорд в дисциплината.