Едно от големите имена в биатлона Кайса Макарайнен обяви край на професионалната си кариера на 37 години. Финландката завърши четвърта в преследването на родна земя в Контиолахти, след като стартира от 18-а позиция в последния си старт.

Първоначално тя се занимава с журналистика, но след Олимпийските игри в Торино през 2006 година се запалва по спорта и постепенно навлиза в биатлона. Макарайнен има 27 индивидуални победи, 85 качвания на подиума, 6 медала от световни първенства и 3 Кристални глобуса.

„Направих първата си тренировка на същия стадион през 2003 година и сега моята кариера ще приключи тук, за съжаление. Не по начина, по който искам и бе планирано, без публика, но ние не си избираме обстоятелствата. Аз се чувствам уверена с решението, въпреки че е много емоционално и направения труден сезон. Днес се наслаждавам на последната ми надпревара за Световната купа с цялото си сърце, заедно с моите колежки. Едно последно преследване с моите момичета! Когато светът се нормализира, надявам се отново да имам възможността да се срещна с моите фенове”, сподели Кайса Макарайнен. 

Победата в последния старт за сезона грабна французойката Жулия Симон, която записа дебютен успех. Втора в преследването остана Селина Гаспарин, а трета Луиса Витоци.

Италианката Доротея Вирер изпревари норвежката Тирил Екхоф в битката за спечелването на Големия кристалния глобус, триумфирайки за втора поредна година.