Официалният старт на инициативата „София – световна столица на спорта“ бе даден в петък вечер в присъствието на авторитетни европейски лидери, прочути шампиони и чуждестранни гости. Събитието предхожда мултинационалните отборни и щафетни бягания „Рънатон“, които предстоят тази неделя по трасе около НДК. 

Представители на 10 държави плюс част от шефовете европейския масов спорт бяха запознати с Програмата и приоритетите на София като „световна столица на спорта през 2024 г.“. На събитието в столичен хотел присъстваха Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Джан-Франческо Лупатели - президент и основател на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE, Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, Зарица Динкова – министър на туризма, Лилия Иванова – главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Анна Петракиева - директор на Природен парк „Витоша“, проф. Лозан Митев – председател на УС на Национална спорта академия „Васил Левски“, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, общински съветници, представители на ангажирани в Организационния комитет министерства и институции, лицата на „София – европейска столица на спорта“ през годините, легендарни български шампиони и медалисти, общественици и представители на подкрепящи инициативата клубове, общности и организации. 

Сред по-популярните спортисти подкрепили инициативата бяха Стойка Кръстева, Евгения Раданова, Йоана Илиева,  Ренета Камберова, Александра Фейгин, Невяна Владинова, Жасмина Свиленова, Олга Храмова и др.

Кметът на столична община Йорданка Фандъкова изтъкна ползите от проекта „столица на спорта“, като подчерта колко много жители и гости на града е увлякла инициативата. „София получи признание като една от най-активните и иновативни европейски столица на спорта, а междувременно помогнахме на още 14 селища в страната да заслужат ценната титла и да се възползват от многото опции за предоставяне на нови възможности за активен и здравословен начин на живот“, каза още Фандъкова. Тя изтъкна, че за 2024 година Столична община предвижда над 310 спортни събития и активности. 

„Спортът е една голяма кауза, той обединява всички. Защитихме титлата европейска столица на спорта и това бе едно важно признание за нашите възможности. Благодаря за подкрепата от нашите големи шампиони. Вярвам, че и като световна столица на спорта нашият любим град ще бъде за пример. Желая успех на инициативата“, каза Фандъкова.

Джан-Франческо Лупатели обяви, че Йорданка Фандъкова получава признанието да бъде почетен президент на ACES EUROPE за следващите 5 години. „Благодаря на София за това, че бе за пример като европейска столица на спорта. Ние сме едно голяма семейство и при нас най-важното е приемствеността“, каза Лупатели. Кратки приветствия към присъстващите отправиха още Андрей Ковачев, Анна Петракиева, Евгения Раданова, Йоанна Илиева, Ренета Камберова,  проф. Лозан Митев, Лилия Иванова и др., а церемонията завърши с обща снимка за спомен.

Част от авторитетните гости и участници в Рънатон 2023 ще присъстват в събота на откриващата се в голямата зала на Парк хотел „Москва“ Международна конференция на тема „Спортната дипломация и интеграционни спортни ценности“, след което ще посетят планината Витоша.  

Рънатон 2023 ще се състои тази неделя, 1 октомври 2023 г. по специално оформено около НДК трасе. Посланици на отборните и щафетни бягания от българска страна са Милица Мирчева, Шабан Мустафа, Християн Стоянов, Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Красимира Чахова и др. Станаха известни окончателните заявки за участие от България - по трасето ще стартират 36 отбора. Общо българите, които ще участват са 144, всички те преминаха задължителната 6-месечна тренировъчна програма в подготовка за бягането тази неделя. 

Към тях ще се присъединят 226 атлети от 56 отбора от чужбина. Те са представители на 10 държави – Португалия, Испания, Италия, Холандия, Хърватска, Словения, Австрия, Словакия, Латвия и Румъния, като всяка страна е сформирала по 6 свои отбора, които пристигат днес в България. В тези държави в продължение на шест месеца течеше подбор на участници, като те също се записваха чрез интернет сайта, но се определяха от т. нар. „водачи на отборите“, които стриктно следяха за изпълнението на зададените от българските организатори тренировъчни програми. Всеки участник бе ангажиран да споделя свои снимки, видеа и информации за тренировките си в специално изградените профили в социалните мрежи на инициативата. Така общия брой участници е 370 атлети.

Целта на новата инициатива е да провокира интерес към отборните и щафетните надпревари, като привлече повече привърженици на масовите бягания. Участват тимове, съставени от четирима души на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Съставът на отборите гарантира баланс между половете, тъй като отборите са съставени от равен брой мъже и жени.

Същевременно Панаир на традиционните спортове и игри от 11 европейски държави ще огласи пространството пред НДК по време на Рънатон-а тази неделя. Сетовете на отделните страни ще бъдат разположени след 9.00 ч. в старт-финалната зона. На всяка държава ще бъде осигурена отделна шатра, където ще се правят демонстрации и ще се обяснява как се играят съответните национални игри.

Двигателят зад голямото спортно събитие с нестопанска цел, финансирано по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз е асоциация „Спорт в свободното време“. Общата цел на Рънатон е да насърчи хората от всякакви поколения, полове и физическа кондиция от 11 държави-членки на ЕС да тичат редовно и да популяризират бягането като отборен спорт, който може да създаде връзка между различни поколения със значителни физически, психически и социални ползи за активния живот на хората от всички възрасти.