Първият комплект медали на Европейското първенство по спортна гимнастика за жени и девойки в столицата ще бъде раздаден в сряда (14 май) в 19:45 часа, когато ще бъде награждаването на отборните победителки при девойките. За разлика от жените, които имат отборни финали на първите 8, то при девойките се вземат предвид крайните резултати от квалификациите. В същия ден ще стане ясно и кои са най-добрите 24 гимнастички, които продължават битката за индивидуалните медали в многобоя и първите 8 състезателки на всеки уред за титлите на прескок, смесена успоредка, греда и земя.

Европейските медали за „София 2014“ правят впечатление със своя изискан дизайн и изработка. Те са по-тежки от обикновено – 156 грама, и са с диаметър от 70 мм. Изработени са от българската фирма “Булпинс“, която е използвала матрично-пресована технология и двойно диамантиране, за да бъде постигнат желания ефект.

До края на следващата седмица, 18 май, ще бъдат раздадени 11 комплекта медали. При девойките – отборно, индивидуален многобой и на четирите уреда, а при жените – отборно и на четирите уреда, без отличия в многобоя.

При мъжете цифрата ще се увеличи с още 15 комплекта, тъй като те играят на 6, а не на 4 уреда, както при жените. По този начин общият брой на комплектите медали, които трябва да бъдат раздадени до 25 май, е 26.

А какво ще стане ако има равенство? Да му мислят домакините колко медали в повече ще бъдат необходими, ако се стигне до това положение, тъй като подялбата на отличия на европейските шампионати е възможна, за разлика Олимпийските игри.