Лекоатлетът Християн Стоянов, който спечели сребро на 1500 метра на Параoлимпийските игри в Токио, повдигна темата за финансирането на спортистите ни с увреждания. Той критикува остро държавата, в лицето на Министерството и младежта и спорта, оглавявано от Андрей Кузманов, заради разделението, което се прави между здравите спортисти и тези с увреждания.

Както е известно, за сребърен медал от Олимпиадата в Токио се полага 200 000 лева, но Стоянов няма да получи толкова. Тъй като е параолимпиец, премията за него е едва 16% от тази сума. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Най-голямата подигравка с нас е, че сме поканени през идния вторник на стадион "Васил Левски", за да получим от Министерство на младежта и спорта своите чекове за медалите, които сме спечелили, за да застанем с Ружди Ружди до олимпийците и да се снимаме, как ние сме 84% по-малко спортисти! Това е абсолютен пример за дискриминация!", написа лекоатлетът и обяви, че параолимпийците ще заведат дело срещу спортното министерство, оглавявано от Андрей Кузманов. 

Цялата публикация на Християн Стоянов във "Фейсбук": 

"За съжаление започвам една дълга и много дълго отлагана тема - “Финансиране, награди, пари на параолимпийците”!

Никога не съм мислил за спорта като средство за изкарване на пари, никога не съм се състезавал с мисълта, че ще спечеля нещо. Спортът е емоция, спортът е свобода, спортът е над всичко останало в моите очи и в момента, когато спра да го възприемам по този начин, значи мястото ми вече не е там. 

Обаче по пътя към върха не веднъж срещнах несправедливости, не веднъж срещнах нечестни хора, не веднъж ние параолимпийците и хората с увреждания сме пренебрегвани и дискриминирани. 

Преди 5 години Министерство на младежта и спорта (ММС) няколко дни преди да заминем за Рио промени инструкцията за награждаването на параолимпийски медалисти. Заведохме дело, което загубихме поради множество причини, но най-голямата е, че все пак съдихме държавна институция.

Днес 5 години по-късно надеждата ми, че справедливостта ще се появи, се изгуби. 

След разговор с ММС отново ни беше отказана промяна на финансирането на параолимпийците, а то е следното:

Европейски и световни първенства - 65% от на здравите спортисти.

Параолимпийски игри - 1во място 20%, 2ро място 16%, 3то място 16% от на олимпийците.

Финансиране за олимпийска подготовка - около 3 пъти по-малка за параолимпийци, отколкото за олимпийци. 

Така е изчислен процентово нашият труд, спрямо този на здравите спортисти! 

Най-голямата подигравка с нас е, че сме поканени през идния вторник на стадион "Васил Левски", за да получим от Министерство на младежта и спорта своите чекове за медалите, които сме спечелили, за да застанем с Ружди Ружди до олимпийците и да се снимаме, как ние сме 84% по-малко спортисти!
Това е абсолютен пример за дискриминация! 

Това е несправедливостта, която ме кара да се чувствам по-малко спортист от всички останали. 

Това е причината да започнем битка Параолимпийци срещу Министерство на младежта и спорта! 

Съжалявам искрено за всички вас, които ни подкрепяте, че ще бъде нужно в следващите дни да гледате как ние спортистите с увреждания, които толкова много подкрепяхте, се борим, за да бъдем равни на всички останали!

Съжалявам, защото вашата подкрепа наистина значи много, а сега ще се наложи да ни виждате в този грозен вид - борещи се за пари! 

Съжалявам, но съм длъжен, защото имам чест и уважавам труда си, защото спортистите с увреждания заслужаваме повече! 

П.С. Спортът е това, което виждате на снимката! 
Александър Яремчук е момчето, което ме победи в Токио, златен медалист на 1500 м.!".