София ще бъде домакин на световното първенство по художествена гимнастика от 10 до 16 септември. Първа голяма пресконференция се проведе днес в зала „Армеец“, която ще бъде домакин на турнира през есента. Председателят на родната федерация Илиана Раева бе в компанията на трикратната световна шампионка и почетен президент на федерацията Мария Гигова, Мария Петрова (посланик на турнира), Росина Атанасова, Весела Димитрова, Бранимира Маркова, Симона Дянкова, Невяна Владинова, Радина Филипова (талисман на шампионата) и други. На брифинга присъства и един от нашумелите млади актьори у нас – Димо Алексиев, познат с ролята си на доктор Калин Генадиев в сериала „Откраднат живот“.

Над 900 състезатели, треньори, официални лица и представители на отделните делегации от 54 страни ще пристигнат в София през септември, пише официалната страница на федерацията във Фейсбук. България ще бъде домакин на световно първенство за трети път след 1969 и 1987 година, когато Варна приема световните първенства.

"Много се вълнувам и съм щастлива, че успяхме да реализираме една мечта на поколения български състезатели, деятели и любители на този красив спорт и да бъдем домакини на световно първенство. 49 години по-късно, когато Мария Гигова печели световната титла във Варна и 31 години след победата на Бианка Панова отново във Варна, България ще бъде домакин на световен шампионат. Искаме да направим запомнящо се световно първенство. Но най-важното е България да се представи по възможно най-добрия начин", каза Илиана Раева.

"България в момента има отбори индивидуално и ансамбли, които спокойно могат да мечтаят за нещо красиво на това световно първенство. Много от бившите "златни" момичета ми се обадиха и сами предложиха да се включат в организацията", добави Раева.

Тя разкри, че на шампионата специални гости ще бъдат всички световни шампионки в историята на българската художествена гимнастика.

"Идеята ми е да поканя всички световни шампионки на България. Имаме 5 световни абсолютни световни шампионки индивидуално и 7 при ансамблите. Но ще поканим всички носителки на златни медали - индивидуално, отборно, ансамбли, които са 74, както и техните треньорки. Елизабет Колева ми помага за това. Всички са приели поканата да присъстват - Анелия Раленкова, Лили Игнатова, Бианка Панова, Диляна Георгиева и много други от всички поколения. Ще съберем духа на много световни шампиони", разказа Раева и добави, че ще бъдат поканени и всички деятелки и съдийки.

Ще бъде подготвена и специална изложба, която да почете световните шампионки.

За световните шампионки ще бъде издадена специална книга и ще бъде направен филм.

Шампионатът ще бъде предаван на пет континента, а в София ще има над 200 журналисти и фотографи.

Патрон на първенството е министърът на спорта Красен Кралев.

Доброволците са над 200, а всички клубове от страната ще помагат в организацията. Сред доброволците са известни гимнастички като Елизабет Паисиева, нейната майка и много други.

Илиана Раева разкри, че федерацията има изключителна подкрепа от страна на правителството и държавните институции.

"Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов и на министъра на спорта Красен Кралев. Държавата ни осигури 90 процента от финансирането. Благодаря на министъра на туризма Николина Ангелкова, на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, на кмета на София Йорданка Фандъкова, на Национална служба охрана (НСО). Заключителният банкет, които е за повече от 800 души, ще бъде в дом 2 на Резиденция Бояна. Искаме да покажем една друга страна на нашата столица", добави Илиана Раева.

Предвидени са официални посещения на президента на ФИГ Моринари Ватанабе с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов, с Йорданка Фандъкова и с Красен Кралев.

Посланик на шампионата ще бъде трикратната световна шампионка Мария Петрова.

"Тази идея за посланик на световното първенство идва от президента на ФИГ Моринари Ватанабе. В Пезаро през миналата година посланик беше Алина Кабаева. С гордост ще представям този красив спорт, които ми е дал толкова много", каза Петрова.

Медалите също са изключително красива изработка, а част от тях ще бъдат направени на възпоменателни монети, които ще бъдат подарени на заслужили имена в спорта.

Награди ще има и журналистите, помогнали за развитието на спорта през годините.