Националният отбор на България по художествена гимнастика - ансамбъл за жени, проведе днес двустранна среща с ансамбъла на Швейцария. Срещата е част от подготовката на момичетата на главния треньор Илиана Раева за предстоящото световно първенство по художествена гимнастика, което ще се състои през септември в Япония. Двата ансамбъла изпълниха по два пъти съчетанията си с 3 ленти и 2 въжета и с 5 обръча. Очакванията на ръководството на федерацията и на треньорките на националния отбор са момичетата да успеят да изиграят без грешка своите композиции.

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова каза: "Подготовката на отбора вече е в последна фаза. Мисля, че това е доста окуражаващо. Трябва само някои елементи да се дообработят. Но като цяло отборът е много добре подготвен. Предстои още една среща в Гърция на 8 август, предстои и световна купа в Киев и на 23 август момичетата отиват на лагер в Япония. Аз все още мисля и това е мое убеждение, че тези момичета са подготвени за медал. Ще зависи много от обстановката. При всички случаи очаквам силна конкуренция от отбора на Русия и дори от отбора на Япония. Но нашето място е в трйката".

Главният треньор на българския национален отбор Илиана Раева сподели: "Вече момичетата започват да усещат отговорността от това, че наближава световното и тренират много съзнателно. Огромни проблеми имаме с много сериозните травми. За моя радост момичетата стискат зъби и играят. Много са тежки травмите, почти всички имат тежки контузии. Но няма връщане назад. Доволна съм от начина, по който тренират. Конкуренцията в Япония ще е много силна, доколкото разбрах някои ансабмбли са присвоили някои от най-оригиналните ни елементи, вече ги видях на запис. Ще има пет много силни отбора с абсолютно изравнени възможности - България, Русия, Беларус, Италия и Испания. Тук не включвам домакините от Япония, но при всички случаи японките ще имат успех. Франция също не е за изпускане, нашата Адриана Дунавска е треньорка на френските момичета и е направила много хубави съчетания. В момента аз съм малко по-оптимист за индивидуалното, отколкото за ансамбъла. Смятам, че там малко по-лесно можем да вземем някой медал. Но ако момичетата от ансамбъла играят без грешка, сигурна съм, че ще вземем медал."