Българският отбор спечели общо осем медала (четири сребърни и четири бронзови) от международния турнир Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва. Това е първото състезание от новия сезон.

Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева завоюва пет медала - сребърен в многобоя, два сребърни на финалите на бухалки и лента и два бронзови - на обръч и топка. Митева получи оценка от 16,950 точки за изпълнението си на бухалки, 17,233 точки на лента, 16,433 точки на топка и 17,066 точки на орбъч.

Рускинята Маргарита Мамун спечели три златните медала на обръч, на топка и на бухалки, а на лента първа е Дария Сварковская (Русия). Ансамбълът за жени вчера стана втори в многобоя, а днес се нареди трети в двата финала на отделните уреди.

Възпитаничките на Ина Ананиева - Ренета Камберова, Християна Тодорова, Елена Тодорова, Цветелина Найденова, Михаела Маевска и Цветелина Стоянова завоюваха бронзов медал на съчетанието с пет чифта бухалки с оценка от 15,300 точки след съставите на Русия с 16,900 точки и Украйна с 16,250 точки.

На ленти и топки българките са трети с 15.400 точки, след Русия с 16.800 точки и Украйна с 15.700. Ансамбълът за девойки на България се класира четвърти във финала на пет обръча. В международния турнир Кристина Ташева е трета в многобоя, а Анастасия Киссе е с втори резултат, но извън класирането, защото всяка страна има право само на една гимнастичка.

Следващата седмица Силвия Митева ще участва на турнира Гран При в Холон (Израел). "Блестящ старт с общо 8 медала. Какъв по-прекрасен подарък на днешният, светъл празник за всички българи и за всички протестиращи хора за по-добър живот, излезли по улиците в цялата страна", написа в страницата си във "Фейсбук" Илиана Раева, президент на БФХГ.