Националът ни по вдигане на тежести в категория до 81 кг Юндер Бейтула е с временно спрени състезателни права. Наказанието му е след като допинг ченгета на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) са докладвали за нарушения от негова страна. Това стана ясно от информация от официалния сайт на IWF.

Става въпрос за инцидент от 29 декември 2020 година, когато при извън състезателен допинг контрол Бейтула първо посочил грешно местонахождение, а после, когато бил намерен, отказал да даде проба.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Спортистът е информиран за случая и временно е със спрени права до разрешаване на въпроса. 

Ако бъде потвърдено, това ще бъде второто наказание на спортиста. Предния път той бе санкциониран от 11 октомври 2013 г. до 11 октомври 2015 г. за наличие на забранени анаболни стероиди в пробата му.

Сегашният допинг случаят е 20-и за България от Олимпиадата в Пекин през 2008 г. насам. Това поставя под риск втората родна квота за Игрите в Токио при мъжете. "Чистите" (с до 9 допинг случая) имат право да класират до 8 щангисти (4 мъже и 4 жени), тези с между 10 и 19 уличени след Пекин`08 - могат да пратят по двама мъже и две жени, а тези с по повече от 19 - само на по един мъж и една жена.

Родната федерация по вдигане на тежести избра на в Токио при мъжете България да бъде представена от Божидар Андреев и Христо Христов.