Скандалите в родните щанги нямат край. Легенди си хвърлят обвинения и дори се обиждат на пияници. Това стана ясно от пресконференция, която беше дадена днес. Половин година процедурни хватки блокират регистрацията на новата управа в българските щанги. На брифинга днес новоизбраният президент Ариф Маджид, членовете на Управителния съвет, изтъкнати шампиони и треньори разкриха причините, поради които дейността на федерацията е силно затруднена поради юридически спънки.

„Дълго време регистрацията на новото ръководство бе бавена заради жалба от някакъв созополски клуб, че не е поканен правомерно. После със същите мотиви се жалва и клубът на предишния генсек Борислав Гидиков. Ден след като тази протяжна сага приключи бе входирана нова жалба – този път от клуба на сина на предишния президент Неделчо Колев. 

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Тези три клуба обаче са все клубове фантоми, без лиценз и дейност. Така вече шест месеца съдът не вписва избраните на 28 май нови президент и Управителен съвет. Това блокира дейността на федерацията и поставя под въпрос домакинството на Европейското първенство за мъже и жени, което е насрочено през идния април в София,“ бе съобщено пред медиите днес.

Клубовете по вдигане на тежести в България избраха ново ръководство на Общо събрание в края на месец май т.г. С 24 гласа „за“ и 4 „въздържал се“ делегатите гласуваха доверие за президент на централата да бъде определен Ариф Маджид, който смени досегашния шеф Неделчо Колев. Веднага след избора обаче последваха жалбите, които блокират вече половин година вписването на новата управа. 

"И трите клуба с претенции към избора, са без действащи лицензи", това бе изтъкнато днес от участниците в днешната пресконференция, сред които бяха олимпийските шампиони Асен Златев, Янко Русев и Иван Иванов, подкрепени от членовете на новия УС. 

„Изборът на клубовете е най-авторитетният и бе признат от БОК. За жалост този избор все още не е вписан от съда и това поставя под въпрос подготовката ни за европейското първенство, което ще бъде юбилейното 100-тно за мъже. Призовавам Неделчо Колев да се вразуми, защото тази ситуация действа демотивиращо на състезатели и треньори, тя вреди на българските щанги. Ако до две седмици нямаме развитие по регистрацията, ще се наложи да откажем европейското, което ще е огромна щета за престижа ни в световните щанги“, заяви Маджид.

Националният старши треньор Иван Иванов сподели, че преди ден са разкрити неправомерни разходи на предишната управа за несъстояли се лагери във Велинград, за което ще бъде сезирана и Прокуратурата. Друг олимпийски шампион – Асен Златев се обадил на Неделчо Колев с апел да оттегли жалбата си за доброто на българските щанги, но Колев му заявил, че не му се "разговаря с пиян човек", а всъщност Златев бил трезвеник.

Стана ясно, че над 50 документа в момента чакат за подписи и решения на Управителния съвет, но това не може да се случи. 

Същевременно със специално видеопослание от Белмекен, подготвящите се за Световното първенство през декември в Ташкент национали също декларираха, че застават категорично зад новата управа. 

Министерството на младежта и спорта, съдебните власти и всички ангажирани със случая институции бяха призовани за спешна намеса и реакция по случая за да може един от най-успешните български спортове да нормализира своята дейност и подготовка за предстоящото през април 2022 г. домакинство на Европейското първенство за мъже и жени в София.