Президентът на българската федерация по борба Валентин Йорданов също взе становище относно сензационното решение на МОК да извади един от най-популярните спортове от Олимпиадата през 2020 година.
 
Предлагаме ви цялото изявление на Валентин Йорданов пред официалния сайт на родната федерация:
 
След шока, който получихме от предложението на МОК борбата да бъде изключена от програмата на олимпийските игри през 2020-а, цялата световната борцова общност се вдига срещу тази несправедливост.
 
От една страна обвиненията са към президента на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети (Швейцария), че е допуснал грешки и правилата в нашия спорт са неразбираеми. Донякъде това е така, но пък това бе направено, за да може повече страни да се намесят в разпределението на медалите на големи първенства.
 
Така борбата вече се развива на почти всички континенти, а водещи държави в този спорт са световните сили - САЩ, Русия, Иран, Турция, Република Корея, Азербайджан, Китай, Япония и др.
Сега във ФИЛА членуват 177 страни и още 32, които развиват традиционните борби. В много от страните борбата е национален спорт. В борбата няма дискриминация и тя може да се практикува без значение на раса, религия, пол, ръст.
 
За българската борба това предложение на МОК е неадекватно, като се има предвид, че нашият спорт е най-успешният олимпийски спорт в България. Това е така също в Русия, Иран, Турция, САЩ и много други страни, където борбата е издигната в религия. Не мога да си представя например, ако Истанбул спечели домакинството на олимпиадата през 2020-а и този спорт не присъства на олимпийската арена.
 
А в Щатите почти всяко дете минава през борцовия тепих до завършването на университета. На колежански първенства се събират по 25 000 зрители, публика, за която би завидял всеки един спорт.
 
САЩ вече поде кампания чрез глобалната мрежа „Фейсбук" и "Туитър", с която се събират подписи в подкрепа на борбата. В момента това се случва и във всички останали страни. А всички действията на националните федерации ще бъдат подкрепени и от националните олимпийски комитети на съответните страни.
Утре в Тайланд се събира Изпълкомът на ФИЛА и очакваме адекватни решения по случая.”