Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева изрази задоволство от представянето на родните националки на държавното първенство. Тя поздрави шампионката Боряна Калейн, която игра безупречно и триумфира. Грацията изуми всички вчера с блестящото си представяне. Включително и Раева, която я засипа с похвали.

"Много успешно, много силно състезание, след двете тежки тренировки, които проведе в зала "Раковски" ден по-рано, особено за Боряна Калейн, което й донесе шампионската титла. Тя най-много от всички искаше победата, игра с най-голямо желание. На всички показваше, че играе, за да спечели. Много заслужена победа, много истинска шампионка", каза президентът на федерацията ни по художествена гимнастика.

Боряна Калейн от клуб Левски Триадица спечели държавната титла в многобоя при жените категория Елит. Оспорваната надпревара се проведе в зала "София. Възпитаничката на Мариана Памукова събра сбор от 84.450 точки, след като изигра и четирите си съчетания без груби грешки. За Калейн това е първа национална титла.

Боряна има оценки 21.650 точки на обръч, 22.166 на топка, 21.300 на бухалки и 20.000 на лента. Тя спечели и приз "Мария Гигова", който и беше връчен от президента на БФХГ Илиана Раева.

Шампионката от миналата година Катрин Тасева от клуб "Левски Илиана" остана втора със сбор от 83.600 точки. Тя има 21.050 на обръч, 20.100 на топка, 22.400 на бухалки и 19.650 на лента. Бронзовото отличие спечели Невяна Владинова от "Левски" със 78.450 точки (21.800, 17.450, 19.850 и 19.350). Тя допусна грешки в изпълненията си на топка и на бухалки.

Раева коментира и участието на гимнастичките ни на Световната купа в Баку, по време на което показа остро недоволство от оценката, която българският ансамбъл получи за съчетанието си на пет топки в многобоя. "При обстоен анализ от нашите най-добри съдии се оказва, че оценката ни, при много стриктно съдийство, е между 10,800 и 11.000. Това означава, че оценката ни е с повече от точка намалена. В същото време трудността не отговаря на това, което изискват нашите треньори - 12.100. Тоест - и сме ощетени, и имаме нужда да си увеличим трудността на топки. Можем да имаме претенции за ощетяване с 1 точка, но аз имам огромни претенции, че трябва да се усложни съчетанието. Първо си оправяме нашата къща, след това имаме претенции към съдийството".